PROUD! FILMFESTIVAL | LGBTQ-film i Paradis | 30. sep - 7. okt '17

FILMANMELDELSE

9
maj

Jazzstjernen som AIDS ikke kunne æde

Fred Hersch er amerikaner og 56 år. Verdensberømt jazzmusiker og en af de ganske få af slagsen, der er out and proud. Du kan høre Fred Hersch tre aftener i træk på Jazzhus Montmartre i København (10.-12. maj).

Bag sig har pianisten og komponisten en barsk historie. Bøsseskabet var hermetisk lukket i jazzmiljøet i New York.

“Jeg førte et dobbeltliv. Var homo og jazzmusiker og vidste ikke, hvordan de to sider skulle hænge sammen. Jazzmusik er af natur meget intim. Du stoler andre mennesker, der er en intensitet og delte følelser af at skabe noget sammen, og jeg følte, at hvis folk vidste, jeg var bøsse, ville de forveksle min intensitet med seksuel tiltrækning. Jeg ville ikke have det til at stå i vejen for opnåelsen af det, jeg ønskede. Hvis du var oprigtig og havde talent, og du var den slags, folk gerne ville spille med, så var de ligeglade med, hvilken farve du havde – du kunne være lilla – men homoseksualitet var en anden sag,” fortalte Fred Hersch til New York Times i 2010.

Som mange andre bøsser i sin generation bliver han HIV-smittet i 80’erne.

“Hele min karriere havde denne sky over sig. Jeg var i hvem-ved-hvad-der-vil-ske-land. Mange af mine venner havde AIDS i fuldt udbrud og faldt som fluer.”

En eftermiddag kommer en anden jazzlegende, Stan Getz, over til Hersch’ NYC-loft for at øve. Da han ringer på døren, skynder den tilknappede Hersch sig ud på badeværelset for at gemme kærestens tandbørste.

“Da indså jeg det: Hvad helvede er det jeg laver? Det her er mit hjem, det er mit liv. Jeg besluttede, at jeg ville åbne op om alt og bare være mig selv, og den spring-ud-periode var hvor jeg begyndte at få selvtillid som komponist. Jeg følte, at jeg var nødt til at få det ud, mens der stadig var tid.”

Da Fred Hersch en årrække senere får AIDS i udbrud og et grusomt sammenrend af følgesygdomme, ligger musikeren i koma uafbrudt i to måneder. Hans partner Scott og den nærmeste familie tror, det er slut. Siden vågner Fred Hersch dog, som du nok kan regne ud, og det kostede mange måneders genoptræning, men nu sidder han igen ved flygelet på scener over hele verden.

Kunstneren har lavet eller medvirket på over 45 albums siden 1991. Når man er bange for at dø, får man pludselig travlt.

“Jeg troede, at hver eneste album skulle blive det sidste. At være syg og vide, at tiden er knap, har gjort at jeg er fuldstændigt mig selv i musikken. Jeg besluttede, at jeg ikke var interesseret i at spille musik for de dér seje folk, så jeg lefler ikke for noget publikum.”

Selv efter alle strabadserne og en højaktiv karriere føler Fred Hersch sig mere kreativ og musikalsk opvakt end nogensinde.

“Jeg har haft mange fysiske smerter og ubehag, og jeg har forsøgt at forlige mig med, hvad jeg har været igennem. Den bedste måde, jeg kender, er igennem musik. Det var en utroligt bizar og nogle gange frygtindgydende oplevelse, og der er ikke ord, der kan beskrive det. Jeg håber, musikken kan.”

Du kan læse mere om Fred Hersch og hans musikalske virke her.

Mere info om koncerterne i København og billetkøb.

httpv://youtu.be/1BARaUnqeBs

2 Responses

 1. casper

  Husk lige at læse korrektur, der er en del tidsfejl og sammen blanding af 1 og 3 person i artiklen

 2. Hej Casper.

  Freds citater er i datid, det øvrige er skrevet i nutid. Det er et helt accepteret og almindeligt journalistisk greb.

  Hvad angår 1. og 3. person, så er der muligvis en svipser – du skal være meget velkommen som korrekturlæser en anden gang. “Sammenblanding” er dog i et ord 😉

  Flabet fredagshilsen,
  Dea