PROUD! FILMFESTIVAL | LGBTQ-film i Paradis | 30. sep - 7. okt '17

FILMANMELDELSE

22
okt

Jan Guillous homobror flygter ind i kunstens verden

BOGANMELDELSE: Jan Guillou – Dandy

I Dandy, som er andet bind i Jan Guillous serie om tre norske ingeniørbrødre, kommer vi tættere ind på livet af lillebror Sverre. I en forbudt kærlighedsrus lader han sine brødre i stikken og flygter til et liv blandt den engelske overklasse med sin flamboyante elsker, Lord Albert.

Sammen lever de et dobbeltliv. I de adelige kredse, der på strengeste victoriansk vis kræver, at disse “kostskoletendenser” kun hører sig ungdommen til, må de spille komedien som kompagnoner i et nystartet ingeniørfirma og kun mødes i smug til hemmelige kærlighedsseancer i det græske bad (pun intended!).

Blandt kunstelskere og bohemer i London derimod, udfoldes lystigt ”den kærlighed, der ikke tør kalde sig ved navn”, og passionen for kunsten, intellektet og seksualiteten stortrives i den frivole og moderne Bloomsbury-gruppe, som også Sverre og Albert er en del af. I denne eksklusive kreds, der blandt andet tæller kendte personligheder som Virginia Woolf, John M. Keynes og Henri Matisse, plejer Sverre sin kunstneriske nerve og nyder et harmonisk samliv med Albert, der kun brydes af enkelte ”uheldige” affærer. Deres verden af skønhed og kunst bryder dog sammen, da første verdenskrig indtræffer og fremelsker en pærevælling af had mod tysker-venner, fransk degenerende kunst og sodomitter. Som offentlige skydeskiver må Sverre og Albert ty til kunstgreb for at overleve.

Saftigt? Aktionspræget? Naaah… Resultatet bliver desværre en sær krydsning mellem et dårligt sladderblad og en kedelig historietime, og Jan Guillou formår ikke at skildre miljøet på en hverken overbevisende eller særlig indtagende måde. I stedet får vi en lettere rodet kunstroman, der genopliver en dinosaur-død diskussion om kunst som politisk virkemiddel, og som krydres med ustyrlige mængder name-dropping og et par faktuelle begivenheder såsom Titanic, koloniseringen af Afrika og andre ikke helt oplagte sidespring.

Om end sproget er lækkert flydende og bogen trods alt har en vis underholdningsværdi, er det en kold skildring, hvor knusende svigt og utroskab fejes til side med et: ”Det taler vi ikke om. Bum!”. Dertil kommer, at personernes følelsesliv og samtidens foragt for homoseksuelle, hellenistisk kærlighed og Dandy’er (ja, kært barn har faktisk mange navne!) kun berøres fornærmende overfladisk. Det hele lugter lidt af en forfatter, der har svært ved at relatere til sine hovedpersoner, og det smitter uheldigvis af på læseren.

Læs den, hvis du som jeg, slugte den første bog i serien, skru forventninger ned og glæd dig til efterfølgeren, hvor brødrene igen forenes.

2 af 5
[product id=”7966″]