PROUD! FILMFESTIVAL | LGBTQ-film i Paradis | 30. sep - 7. okt '17

FILMANMELDELSE

8
maj

Israelske bøsser vækker håb i Danmark

Yossi Berg og Oded Graf bor i den homovenlige metropol Tel Aviv halvdelen af året. Resten af tiden rejser det israelske par verden rundt som koreografer og dansere i prisbelønnede forestillinger.

Lørdag den 12. maj kan du overvære verdenspremieren på deres nyeste danseforestilling, Black Fairytale. Det sker i Dansehallerne i København 12.-26. maj, derefter rejser truppen til Bora Bora i Aarhus 30.-31. maj.

PROUD! har taget en snak med de to mænd om Tel Aviv som gay metropol, storpolitik og selvfølgelig den aktuelle forestilling, som i sin essens handler om et samfunds behov for at stile efter det utopiske – eller i hvert fald det bedre.

Nogen vil måske mene, at Israel har et noget mere aktuelt behov for håb og drømme, end Danmark har. Er det ikke lidt bagvendt at sætte forestillingen op her?

»En utopi er først og fremmest, hvordan vi har det indvendigt hver især, det drejer sig ikke bare om storpolitik. Men selvfølgelig kan jeg se, hvad du mener. Men i og med, at vi danser med danskere, kan vi vise, at vi alle er både ens og forskellige. Det er ikke ét sted eller ét samfund i verden, der har problemer, det er globalt. Jeg er sikker på, at mange danskere også føler sig anderledes eller afskåret fra at finde ægte kærlighed,« svarer Yossi Berg.

Han tilføjer, at Israels udenrigsminister har udtalt, at han ikke tror på fred med Palæstina i denne generation.

»Det er virkelig deprimerende! Vi har brug for håbet og at arbejde for at virkeliggøre en drøm. Tel Aviv er et meget komplekst sted politisk, men det homoseksuelle miljø er meget, meget stærkt. Traditionelt var byen ikke den mest gay by, man kunne forestille sig, men i dag er der så mange farver, og det giver håb i sidste ende. Selvom vi er meget forskellige, stræber vi alle efter en lys fremtid.«

Den 35-årige danser og koreograf mødte sin Oded for cirka 10 år siden.

»Vi mødtes gennem fælles venner, men opdagede at vi havde mødte hinanden før, fordi han havde set af mine forestillinger. Så blev vi kærester og talte mange gange om at skabe noget sammen.«

Duoen gik første gang på scenen sammen i 2005. Forestillingen Heroes byggede på sange af David Bowie og vandt flere priser. Siden fulgte mange forestillinger, blandt andre Animal Lost, som blev til i København for to år siden.

Nu er de tilbage med den spritnye forestilling, Black Fairytale.

»Det er ikke en feel good-historie, selvom temaet er utopia. Vi prøver at undersøge, hvorfor man ikke altid kan nå det. De mørke øjeblikke i dig selv, frygten for andre mennesker: Alt det, der holder dig tilbage fra at nå din drømme,« fortæller koreografen.

Han medvirker selv i Black Fairytale sammen med sin kæreste og et team af danske dansere. Men kan man virkelig udtrykke noget så abstrakt igennem moderne dans?

»Vi har altid en stor udforskning af det fysiske sprog, det kendetegner vores forestillinger. Og dans er en meget åben måde at udtrykke sig på, så ja. Det bliver et lille univers, sin egen verden med sit eget sprog og rigt på situationer, som folk kan identificere sig med. Ligemeget hvor de kommer fra. Publikum kan forvente sig stor alsidighed, vi både taler og synger også,« oplyser Yossi Berg.

I er selv medlemmer af den lyserøde fagforening. Tiltrækker I et stort homoseksuelt publikum?
»Vi har tidligere lavet forestillinger om køn og seksualitet, og jeg kan helt sikkert se for mig, at det homoseksuelle publikum også vil reagere på Black Fairytale. Der er meget kærlighed og seksualitet i stykket, så det er både sexet og interessant. Vi har altid homopublikummer, men det er ligemeget, om du er homo eller hetero, du kan altid finde en forbindelse, når det handler om mennesker.«

Du kan vinde billetter til forestillingen i både Aarhus og København her