PROUD! FILMFESTIVAL | LGBTQ-film i Paradis | 30. sep - 7. okt '17

FILMANMELDELSE

28
nov

Isoleret af AIDS, sat fri i SM-kælderen

FILMANMELDELSE: A Year Without Love
Originaltitel: Un año sin amor

Forfatteren Pablo (Juan Minujin) deler lejlighed med sin ustabile tante, skriver usælgelig poesi og tjener håndører ved at undervise i fransk. Og så har han AIDS. Det går på mange måder lunkent for den let nørdede argentiner. Årstallet er 1996, og selvom AIDS-medicinen AZT viser gode resultater, nægter han at modtage behandling. I stedet forsøger han desperat at beholde kontrollen over sit liv ved at lindre symptomerne med naturmedicin, vitaminer og the.

Ensomheden gnaver sig vej ind i Pablos tomme hverdag. Han cruiser byens bøssebarer for at dulme afsavnet og tages ind af en gruppe S/M-bøsser, der uventet bliver en kilde til omsorg, kærlighed og personlig udvikling. Rollen som slave viser sig at være den ventil, der kan tage trykket af forfatterens fuldstændige kontrol over sit liv, sin sygdom og karriere.

Filmens essens er en lydløs og nærmest smertende isolation. Vekslen mellem langtrukne, stillestående full-frame skud og fragmenterede nærbilleder fanger fornemt Pablos beherskede angst. Juan Minujin leverer en stor værdighed i rollen som slave og præsterer et næsten umærkeligt skifte fra lidende og indespærret til lettet og overgivende.

Ensomhed, sære tanter og en hulkindet herre, der skriver side op og side ned i DOS (det var jo 1996) er unægteligt langtrukkent at se på. Til trods for et par småspicy ture i en S/M-kælder er spændingskurven vitterligt ikke særlig stejl. Men der er selvklart en mening med galskaben, og de stilistiske greb har den ønskede effekt. Selvom den er en smule kedelig, er denne over 15 år gamle sag et fint, lille stykke filmhåndværk.

3 af 5
[product id=”5482″]