PROUD! FILMFESTIVAL | LGBTQ-film i Paradis | 30. sep - 7. okt '17

FILMANMELDELSE

11
feb

I Faderen, Seksualitetens og Helligåndens navn …

FILMANMELDELSE: In the Name of …
Originaltitel: W imie …
Berlinalen 2013

Polske Malgoska Szumowska præsenterede allerede ved sidste års Berlinale sin film Elles med Juliette Binoche i rollen som en journalist, der researcher sexarbejde blandt kvindelige studerende. I dette års bidrag, In the Name of, kunne man igen forvente en særlig filmoplevelse fra hende. Denne omhandlende et andet højst tabuiseret og kontroversielt tema; homoseksualitet i det katolske præsteembede.

Den katolske præst Adam har siden han var 21 år følt sig kaldet til hvervet som Guds tjener. Der er bare den lille detalje, at Adam er bøsse. En kendsgerning som det i årevis er lykkedes ham at fortrænge gennem sit arbejde. Da han sendes ud i Ingenmandsland for at være ansvarlig for en flok svært utilpassede, men i den grad attraktive, unge drenge, tiltrækkes han af den særegne og tavse Lukazs. Pludselig får han mere end svært ved at bevare sin hidtidige selvkontrol.

Szumowska’s kritik af et særdeles homofjendtligt katolsk system ligner ikke et typisk politisk projekt, men nærmere et sjældent fint indblik i en verden af hovedrystende tragikomik. Her forsøger bypigen Ewa, der keder sig bravt på landet, febrilsk at friste Adam. Men intet får ham på krogen. For han er, som han siger, allerede taget. Ironien er tydelig og den falder heldigvis på de rette, forfriskende steder i et ellers sørgeligt univers. Går du rundt med med homoerotiske tanker? Så bare tag en daglig løbetur i skoven. Har du syndet? Så kan du altid bede om forladelse (bare ikke uden for åbningstid).

In the Name of er spækket med smukke ordløse øjeblikke, der er fint fanget af filmfotograf Michal Englert. Det allestedsnærværende observerende kamera akkompagneret af den i høj grad hypnotiserende lydside løfter filmen endnu højere. Og i små glimt forvandles bonderøvsland, hvor døden kan synes som den eneste løsning på forbudte følelser, kort til Paradis.

4af5_web

[product id=”12687″]