PROUD! FILMFESTIVAL | LGBTQ-film i Paradis | 30. sep - 7. okt '17

FILMANMELDELSE

20
mar

Hvordan en ildsjæl ikke brænder ud

BOGANMELDELSE: Lars Damkjær – Samadhi

Den 30-årige Adam bliver konstateret HIV-positiv. I forsøget på at fortrænge sygdommen kaster han sig over et projekt om at oprette en yurvedaskole i Sri Lankas jungle. Adams største udfordring viser sig her at være mere homo-forskrækkelsen og faren ved at have HIV i et land som Sri Lanka end selve sygdommen.

I Samadhi råder tilfældet. I Danmark arbejder Adam på en daghøjskole. Under en tilfældig middag hjemme hos en af elevernes familie bliver han inviteret med til Sri Lanka. Familiens kontakter og kendskab til kulturen i deres hjemland letter i første omgang arbejdet med at etablere skolen. Paradoksalt nok er det også familiens fortid – på flere niveauer – der lægger drømmen om skolen i ruiner.

Bogens største litterære kvalitet skal findes i beskrivelserne af Adams venskab med munken Vipassi. Deres møder understrømmes af homoerotiske toner, og her demonstrerer Lars Damkjær antydningens kunst. For hvori forholdet egentlig består, kan end ikke læses mellem linjerne; men ømt og varmt er det.

Historien om oprettelsen af skolen – der for øvrigt har samme navn som bogens titel – i Sri Lanka er yderst gribende. Det er svært ikke at nære et inderligt håb om, at Adams drøm må blive virkelig. Dette ønske forstærkes kun af Adams irriterende naivitet og loyalitet over for sine “venner”. Det pudsige er dog, at historien er medrivende på trods af, at sproget og dialogerne mange steder mildest talt er både kunstige og kludrede.

Sygdommen træder i baggrund, skønt den hele tiden er til stede i kraft af det evindelige spørgsmål om: Hvorfra kom smitten? Et spørgsmål der nødvendigvis igen trækker det angstprovokerende livsvilkår om tilfældighedernes spil op ad hatten.

Det er diagnosen, der sætter fortællingen i gang, men det er Adams ambitioner, som er historiens omdrejningspunkt. Dette synes at være Samadhis styrke, som også understreger dens pointe: Forfølg dine drømme og følg dit hjerte, selvom det virker umuligt, og tilfældigheder ødelægger det for dig. Du får ikke fred, før du har prøvet.

3af5_web
[product id=”6508″]