PROUD! FILMFESTIVAL | LGBTQ-film i Paradis | 30. sep - 7. okt '17

FILMANMELDELSE

6
feb

Hvad betyder guydyke, bareback og omniseksuel?

For 50 år siden vidste den bredere, danske befolkning, at der fandtes homofile. Der var vist også noget med, at Svend nede i sidegaden holdt af at iføre sig kvindske klæder efter mørkets frembrud. Men mange ord til at forklare denne anderledeshed havde man ikke, og det er heldigvis – sammen med meget andet – blevet udbedret sidenhen.

Nu har vi faktisk enormt mange udtryk og fraser, som nuancerer den del af vores eksistens, der har med køn, identitet og seksualitet at gøre. Men det er ikke en simpel eller enkel virkelighed, vi søger at beskrive og identificere os igennem med ord, og det har LGBT Danmark nu taget konsekvensen af.

215 begreber knyttet til kønsidentitet og seksuel orientering er samlet og forklaret i foreningens nye ordbog, som gratis kan hentes her. Offentliggørelsen af det informative initiativ falder sammen med “Uge Sex”, Sex & Samfunds landsdækkende kampagne for LGBT-venlig seksualundervisning i folkeskolerne.

Baggrunden for ordbogen er, at LGBT Danmark arbejder for fælles gensidig forståelse i samfundet som helhed – herunder selvfølgelig miljøet af minoriteter.

“I ordbogen findes der begreber, som ikke er alment kendte og andre, som ofte bruges med forskellig eller med forkert betydning, og for at lette forståelsen og mindske risikoen for misforståelser, har vi udarbejdet dette opslagsværk. Vi har gennem en årrække arbejdet med blandt andet rådgivning, information og undervisning, og her oplever vi, at det er vigtigt at kende de mest præcise betydninger af forskellige begreber. Samtidig er begrebsområdet vedrørende kønsidentitet og seksuel orientering i særdeles hurtig udvikling, og der dukker hurtigt nye LGBT-relevante begreber op, hvilket gør nødvendigheden af en samlet fortegnelse vigtig,” lyder det fra LGBT Danmark i en pressemeddelelse.

LGBT-ordbogen er tiltænkt undervisere, journalister, sundhedspersonale, rådgivere, jurister, forskere og studerende, men kan med fordel læses af alle, der interesserer sig for kønsidentitet og/eller seksuel orientering.