PROUD! FILMFESTIVAL | LGBTQ-film i Paradis | 30. sep - 7. okt '17

FILMANMELDELSE

12
maj

Homolesbians diskrimineret af DSB

‘Homolesbians’ er titlen på DR3’s nye reportage-serie i fire afsnit, som kan ses hver mandag 21.30. Det dobbeltkonfektede navn skal afspejle programmernes semi-antropologiske opbygning og humoristiske tone, og ‘Homolesbians’ er da også blevet taget vel imod af f.eks. Politikens anmelder

Første afsnit handlede om “udspringet” og blev sendt mandag den 6. maj (se det her). På mandag møder du blandt andre Maria Vestergaard i afsnittet om natteliv og damejagt. DR ville egentlig interviewe Maria om dét at date andre piger, men undervejs i optagelserne skete der pludselig noget helt uventet.

“Kontrolløren bad os holde op med at snakke om piger”
DRs produktionshold havde planlagt at følge 23-årige Maria på turen fra Aarhus til København, hvor hun skulle mødes med en pige. DSB var informeret, papirer var skrevet under, DR havde formel tilladelse til at optage interview i toget.

“Vi sidder og snakker om mine følelser, og at jeg skal på date med den her pige, da en kontrollør stopper os. Han har fået kundeklager, og ‘det vi snakker om tolererer de ikke i deres tog’. Jeg vidste slet ikke, hvad jeg skulle gøre af mig selv, og det kom også bag på dem fra DR. Det påvirkede mig ekstremt meget, at jeg ikke kunne få lov til at tale 100 procent frit, fordi andre mennesker ikke kan lukke ørerne. Den var svær at sluge, og det kan man også i udsendelsen,” fortæller Maria Vestergaard til PROUD!

Den absurde episode udspillede sig for et par måneder siden. Det skulle vise sig at blive en lang og noget prøvende dag for Maria.

“Da jeg ankommer til København viser det sig, at min date bliver aflyst. Hun er sprunget fra, eller hvad skal man sige. Hun har dumpet mig på forhånd. Så det var op på hesten igen, vi tog i byen og gik amok som så mange andre mennesker gør. Man følger ligesom mit forsøg på at finde en ny pige i byen,” siger Maria.

Et bredt udvalg fra lebbepaletten
Den 23-årige kvinde, som er født og opvokset i Ikast, har tidligere oplevet isolation og fordømmelse som en konsekvens af at være omkring hendes seksuelle observans. Hun håber, at andre unge usikre lesbiske kan få noget ud af at høre hendes historie:

“Jeg sagde ja til at være med fordi, jeg håber, at jeg måske kan give noget videre til dem, der har svært ved at føle sig hjemme der, hvor de nu er. Mange søger andre steder hen for at få accept, man burde bare kunne få den der, hvor man er vokset op og har sit hjem. Nu bor jeg i Aarhus og kan gå hånd i hånd med en pige på gågaden i timevis, uden at nogen lægger mærke til det. Det er en befrielse.”

For Maria Vestergaard er det også vigtigt at bidrage til, at hr. og fru Danmark fatter, at lesbiske er lige så forskellige som mennesker i almindelighed.

“Jeg er ret feminin i forhold til mange andre lesbiske, men nogle siger ‘du ligner ikke en lesbisk’. Det er selvfølgelig noget fis, vi ligner alle andre. Men jeg tror, at Homolesbians går ind og påvirker en hel del mennesker. Min egen lillesøster er blevet overrasket over, at vi tænker ligesom andre piger gør, og at nogen stifter familie,” siger Maria Vestergaard.

Hun er lidt spændt på, hvordan afsnittet med hende selv vil blive modtaget, men foreløbigt er hun godt tilfreds med portrættet af de kvindeelskende kvinder i Danmark:

“Jeg er faktisk positivt overrasket. Jeg var lidt skeptisk på forhånd, men det er blevet rigtig godt. De tager nogle gode emner op, og man møder nogle fede karakterer, som mange kan relatere til, tror jeg.”

Næste afsnit sendes mandag den 13. maj kl. 21:30

6 Responses

 1. jeg syntes også der er lidt underlig, DSB må træde i kareter og indskærpe over for personalet at de må forklare at DSB ikke tolerere homofobi i deres transportmidler.

 2. Helene Bodersen

  Den her artikel er på flere måder totalt misvisende.

  Maria bliver da ikke diskrimineret af kontrolløren i det afsnit. Jeg ser da ikke kontrolløren sige andet end at de har fået klager fra de andre passagerer over, at tv holdet fylder og at hende Maria måske er en smule grænseoverskridende sammen med sine venner.

  I bund og grund får jeg slet ikke indtrykket af, at hun bliver bedt om at dæmpe sig pga sin homoseksualitet – men mere fordi hun er grænseoverskridende, uforskammet og højlydt. Den slags står i DSB’s bestemmelser for togrejser, at man helst skal undgå – altså, at være til gene for de andre rejsende.

  Det her er en storm i et glas vand, hvis jeg skal komme med min ærlige mening. Jeg er glad for, at denne artikel øjensynligt har så lidt hold, at den ikke er kommet længere end til proud.dk, for den fremmer overhovedet ikke folks syn på lesbiske – ihvertfald ikke, hvis folk skal forbinde os med andet end højtråbende kvinder der forsøger, at presse vores seksualitet i ansigtet på andre mennesker.

 3. Tina

  Nu har jeg lige snakket med en ven som arbejder hos DBS og som selv er homoseksuel og han kan fortælle at Maria højlydt, uforskammet og uden hensyntagen til andre har siddet og snakket om sine seksuelle erfaringer, men det tiltrods var det ikke det kontrolløren klagede over. Det var at tv-folkene fyldte for meget i kupeen. Synes ofte at emner vedrørende homoseksualitet bliver blæst større op end det egentligt er nødvendigt og det tror jeg desværre er en medvirkende årsag til at mange tager afstand til vores verden.
  Tror ikke nødvendigvis at DSB er “The bad guys” her. For havde de et problem med programmet, så havde de nok sagt nej til at de måtte optage det hos dem.

  Selvom vi har ytringsfrihed her i landet så kan man stadig godt vise respekt og hensyn til andre. Generelt, men især når man er i et offentligt forum! 🙂

 4. Kære Tina,

  Vi blev stoppet i vores interview med Maria og hendes venner i toget af en kontrollør fra DSB. Han sagde han havde fået klager fra de andre passagerer, der var trætte af at høre på de ting de talte om. Maria og hendes venner, mente ikke selv de havde talt upassende, og tolkede derfor klagen på den måde som man kan se i dokumentaren. Vi blev ikke bedt om at holde op med at filme, men om at holde op med at tale om de emner der blev talt om.

  Vi mener heller ikke at DSB er ”the bad guys”, men vi har filmet en situation hvor en gruppe unge mennesker bliver oprigtigt kede af det og frustrerede, fordi de føler de ikke kan tale om homoseksualitet i en togkupe.

  Mvh. HomoLesbians Redaktionen.

 5. Mille

  Helt ærligt, jeg synes det er noget vrøvl at hetze DSB for – ja, hvad? Homofobisk snakke-politik, eller hvad?

  Jeg oplevede ingen kritik på hende som homoseksuel og heller ikke nogen kritik rettet mod de homoseksuelle aspekter i snakken – kritikken gik på hendes voldsomhed. Hele kupéen var nærmest tvangsindlagt til at lytte til hende og det kan jeg fandeme godt forstå, folk ikke orkede. Man skal også huske på, at der udover Maria og hendes venner også var et TV-hold med. Som medpassager ville jeg også have fået nok og hvis en kontrollør var kommet forbi, havde jeg nok også lige prikket vedkommende på skulderen og spurgt, om han eller hun eventuelt lige kunne få dæmpet hende dér Maria.

  Det er så pissenemt at anklage hele verden for homofobi når man bliver bedt om at tage hensyn til andre eller ændre adfærd, men det er altså ikke altid at alt og alle synes det er noget særligt. Og det var heller ikke tilfældet her. Det var bare en højrystet, hensynsløs kvinde der ikke fattede almindelig pli og respekt.