PROUD! FILMFESTIVAL | LGBTQ-film i Paradis | 30. sep - 7. okt '17

FILMANMELDELSE

19
feb

Homohistorier fra før murens fald

FILMANMELDELSE: Out in Ostberlin
Berlinalen 2013

Out in Ostberlin er den første dokumentar, der giver et sjældent, fængende og detaljeret indblik i tilværelsen som homoseksuelle aktivister under DDR-styret i Østberlin. De tidligere aktivister beretter hudløst ærligt om private og politiske omvæltninger; om daglig forfølgelse og chikane; og om en hverdag, der er præget af frygt, men også af et stærkt og rørende sammenhold aktivisterne imellem.

Det er et nøgternt portræt, hvor det at være homoseksuel i Østberlin ikke karikeres eller fremstilles som værre end andre steder i Europa på den tid – på papiret faktisk tværtimod. Alligevel nærer de alle et brændende ønske om frihed: et ønske, de dagligt kæmper for at indfri. Det er en kamp mod systematisk forfølgelse og mod Stasi’s konstante overvågning, der unægtelig rejser spørgsmålet om, hvor reel de østtyske homoseksuelles “frihed” faktisk var. Svaret findes i de tusindvis af akter fra Stasi-arkiverne.

Og arkiverne taler deres tydelige sprog. Landsforræderi var det værste i DDR – og homoseksualitet én af truslerne mod regimet. En del af jobbet for størstedelen af Stasi’erne var at finde bevis på dette, og hvis det ikke kunne lade sig gøre, kunne de selv plante “beviserne”. Såkaldte Romeos, falske bøsser om man så må sige, blev trænet og brugt til at afsløre ægte bøsser. Stasi forsøgte med alle tænkelig, utænkelige og lyssky midler at forhindre en homo-bevægelse, hvilket skildres fængslende og hårrejsende realistisk i Out in Ostberlin. Samtidig holdt forfølgelserne gang i en skrantende østtysk økonomi, da Vesttyskland i stor stil købte statsfjenderne fri. Der var således skabt et perverst incitament til at anholde uskyldige og fastholde ufriheden.

Desværre er der mere schwule end lesben i denne fortælling om homoseksuel emancipation – i filmen såvel som blandt aktivisterne i DDR-tidens Østberlin, hvor én af de lesbiske protagonister i dokumentaren bl.a. fortæller, at bøsserne kaprede dagsordenen og diskussionen om lesbiske rettigheder og livsvilkår. En mere ligeværdig skildring af forholdet for både bøsser og lesbiske kunne have gjort filmen mere nuanceret.

Out in Ostberlin er blevet til et charmerende og spændende historisk portræt. Instruktøren, Jochen Hick, har gjort det godt ved at rode i de gamle arkiver og illustrerer på fornem vis, at det er homoerne selv, der må genfortælle deres historie – de gør det nemlig bedst.

4af5_web