PROUD! FILMFESTIVAL | LGBTQ-film i Paradis | 30. sep - 7. okt '17

FILMANMELDELSE

17
aug

Homoer springer ud som spejdere

Midt på sommeren fik drengespejderne i USA en trist nyhed. Staternes største og ældste spejderkorps, Boy Scouts of America, har netop fornyet deres vedtægter, og følgende passage har fået lov at bestå: “Medlemsskab kan ikke gives til de, der er åbne homoseksuelle eller opfører sig på en måde, der vil fjerne fokus fra drengespejdernes mission.”

Homorettighedsaktivisterne er naturligvis i oprør. Det er dog ingen nyhed: Siden Højesteret i 2000 afgjorde, at spejderkorpsets regler IKKE var forfatningsstridig diskrimination, har en række organisationer kæmpet for at omstøde beslutningen.

“Mens landet bevæger sig mod mere inkludering, har lederne af Boy Scouts of America i stedet valgt at sende det budskab til unge, at kun nogle af dem er værdsat,” sagde formand for Human Rights Campaign, Chad Griffin til Huffington Post.

Han og andre mener, at spejderne har misset en stor chance, og beslutningen står i kontrast til andre store ungdomsorganisationer, som velkommer alle. Det gælder blandt andre Girl Scouts of the USA og Camp Fire.

Danske homospejdere i det åbne
Herhjemme ser tingene heldigvis anderledes ud. PROUD! har talt med Esben Shane, som er formand for Homospejder.

“Vi var nogen, der fornemmede, at der var et behov for at mødes uforpligtende og tale om vind og vejr. Tanken er især, at det skal handle om det sociale,” fortæller han.

I udgangspunktet er seksuelle minoriteter velkomne på lige fod med alle andre i de danske spejderkorps.
“Lidt overraskende oplevede vi lidt modstand, da vi startede op. Ikke officielt, men der var folk, som syntes, at det var lidt mærkeligt ligefrem at lave et netværk. Så vi brugte et års tid på at rende rundt og tale med ikke-LGBTer og forklare, at det ikke var så slemt endda – de gik jo til spejder og FDF med os i forvejen!”

De fleste af Homospejders 20-25 medlemmer er fyldt 25 år. De er spejderledere og har især i en tid med talrige pædofilianklager mod voksne, der arbejdede med børn, savnet at tale med ligesindede.
“Vi er ekstra udsatte, og det er svært at finde nogen at tale med om det, hvis man ikke lige har en homoseksuel spejderven. Pædofili og homoseksualitet hænger sammen for mange, desværre. Så det har vi brugt meget krudt på at modforklare, og så er det godt at have andre at læne sig op af,” siger Esben Shane.

Undren i homomiljøet
Han er selv 34 år og har været FDF’er siden 1985. Friluftslivet og samværet med andre er en del af hans liv. Ligesom foreningen Kristen og homo kan opleve dobbeltundren, oplever Esben som spejder også en fremmedgørelse i homomiljøet.

“Det er to ting, der bare ikke kan lade sig gøre på samme tid. Der er masser af positive fordomme imod homoer lige nu, men spejdere har et kedeligt, gråt image. Mange ikke-spejdere tror, vi sidder og laver bål og binder knuder hele dagen, og homoer har lige så travlt med at putte os i en kasse som alle andre har,” lyder det fra homospejderen.

“Vi er en ualmindelig cocktail, men har stadig behov for at kunne spejle os i andre. Vi vil gerne være synlige uden at være åbenlyse, vi skal bare være her som alle andre. Jeg kunne godt tænke mig, at vi på sigt så homopar holde hinanden i hånden på spejderlejre. Der har vi stadig en udfordring, fordi der er så mange vaner og faste kønsroller.”

Læs mere om Homospejder her eller mød dem til Copenhagen Pride Parade lørdag eftermiddag.

1 Response