PROUD! FILMFESTIVAL | LGBTQ-film i Paradis | 30. sep - 7. okt '17

FILMANMELDELSE

5
feb

Homo, Hobbitstjerne og nu æresdoktor

Ian McKellen er berømt for mange ting. Men måske primært roller som X-Men-skurken Magneto og Gandalf i Ringenes Herre samt sit sene udspring som homo har gjort McKellens navn og ansigt kendt i det meste af verden. Den 73-årige englænder blev 3. februar anerkendt for sit kunstneriske virke og sin aktivisme med titlen af æresdoktor på University of Ulster i Belfast.

Skuespilleren modtog hæderen på Magee Campus i Londonderry med et oplæg om religion og homofobi. Dr. Ian McKellen lagde ikke fingre imellem, da han talte om homoseksuelles vilkår de sidste mange årtier, og fremhævede blandt andet Stonewall og senere LGBT-aktivisme for lige rettigheder.

“Tak til hver eneste homoseksuelle person i det private såvel som offentlige liv, der vælger at springe ud. Verden, i det mindste denne del af den, er et blevet et bedre sted. Men hinsides disse øer er tingenes tilstand værre end nogensinde,” sagde kulturpersonligheden blandt andet.

“Måske især takket være den højt værdsatte nationale holdning, at en englænders – og en irers – hjem er hans slot, og at staten ikke skal blande sig i hans soveværelse er hver eneste rådne anti-homo-lov blevet nedstemt, rystet ned fra det forfatningsmæssige træ. Så fuldstændig er omvendelsen, at vi endda har den anormale status i form af registreret partnerskab, som ikke er tilgængelige for heteroseksuelle, men kun tilgodeser homoerne,” refererer University of Ulster Ian McKellen i en pressemeddelelse.

Finurligt nok var det Dr. James Nesbitt, som spiller overfor McKellen i den biografaktuelle Hobitten, der overrakte hædersbevisningen.

Skuespillerens – og nu æresdoktorens – dundertale faldt få dage før Storbritanniens House of Commons skal stemme om lovgivning, der giver homoseksuelle par de samme skattefordele som heteroseksuelle. Afstemningen finder sted i dag, tirsdag.

Se BBCs videoindslag om McKellen og hans doktorgrad her