PROUD! FILMFESTIVAL | LGBTQ-film i Paradis | 30. sep - 7. okt '17

FILMANMELDELSE

20
sep

Hollandsk teenagetrans med oprejst pande

ANMELDELSE: Jeg er en Pige
Buster Filmfestival, tirsdag d. 20. oktober
af Sif Shønemann

13-årige Joppe fra Holland lever et typisk prinsesse-pigeliv med overvejelser om den rigtige neglelak og kærestedrømme  – næsten da. Der er en forskel mellem Joppe og de andre piger i klassen: Joppe er født dreng.

Filmfestivalen Buster har samlet fem korte dokumentarfilm for aldergruppen 11+ år i én biograftur. Alle tager emnet identitet op på forskellig vis. Kortfilmen Jeg er en Pige, fortæller Joppes historie om at være født i den forkerte krop. Vi får indblik i Joppes overvejelser og hverdag gennem interviews med hende og hendes nærmeste. Joppe har følt sig som en pige fra hun var ganske lille: ”Jeg ved ikke hvor følelsen kom fra, den var der ligesom bare”. Hun ville hellere lege med Barbie-dukker, ligesom hun, efter at være blevet ældre, hellere vil gå i kjole, bruge make-up og snakke om drenge, end selv at være dreng.

Det siger sig selv, at man ikke gør sit lod i verden lettere, når man skal fortælle sine jævnaldrende, at man føler sig som et andet køn, end det man fysisk er. Slet ikke når man oven i hatten er teenager med dertilhørende usikkerhed og forvirring. Det er fantastisk forfriskende, at se Joppe stå ved sig selv og sin skrøbelighed. Hendes modige åbenhed udstyrer hende med en dragende selvsikkerhed. Skrøbeligheden lyser nærmest ud af hende, da hun plukker blomster og fortæller om sit teenagecrush ”Brian”. Men ligeså skrøbelig hun er, ligeså fandenivoldsk er hun også, da hun cykler glad ned ad gaden i ført en smuk polkaprikket kjole til lyden af en  blid kvindevokal som synger: ”Little girl just keep on waiting for a man to give you a life”.

Instruktøren Susan Koenen har formået at vinkle Jobbes historie intelligent. For selvom Jobbe fortæller om sine overvejelser om kønsskifteoperationer og engang at ville stifte familie, handler historien mest af alt om en, på mange måder, ganske almindelig pige med tøsedrømme. Den svære balance mellem de typiske teenagevanskeligheder og det absolut atypiske i Joppes situation, gør kortfilmen unik og vedkommende.