PROUD! FILMFESTIVAL | LGBTQ-film i Paradis | 30. sep - 7. okt '17

FILMANMELDELSE

8
sep

Historien om et homo heaven, der har kostet blod, sved og tårer

Berlin har ikke opnået sin status som homometropol uden grund. Eller uden at betale en pris. I Kreuzberg finder du Schwules Museum, som giver et helt unikt indblik i byens homohistorie. Private parbilleder og knusende dagbogsnotater udgør rygraden i en rejse gennem det diskrete liv i 18- og 19 hundredetallet, de sorgløse 1920’ere, den brutale nazitid, de aktivistiske 70’ere, dødsmærkede 80’ere og – lykkeligvis – dejlige 00’ere.

Navnet er ganske vist entydigt maskulint, men Schwules Museum har også masser af materiale og historier fra den øvrige LGBTQ-palet.

»Vi har længe diskuteret navnet og gør det fortsat,« siger museumsdirektør Karl-Heinz Steinle som noget af det første, da han tager imod PROUD!

»Hvis vi en dag skifter adresse, kan det være en god anledning til også at få nyt navn. Men ordet »schwul« er stadig ret hårdt i Tyskland og bliver brugt på en negativ måde. Derfor har det fortsat status af et politisk statement, at vi hedder, som vi gør.«

Vi har en aftale med direktøren udenfor åbningstid i håbet om, at han vil give os lidt unik historisk gossip.

»Jeg har en halv time, så lad os gå en lille runde,« siger Karl-Heinz, som viser sig at være en passioneret fortæller.  Halvanden time flyver afsted med anekdoter i den permanente udstilling: »200 års historie, selvtillid og vedholdenhed«.

Fra 1620 til nu
De rå industrilokaler i bydelen Kreuzberg udstiller 700 privatfotos, kunsteffekter og andet, som brik for brik viser, hvordan homoer, crossdressers og andre »særlinge« levede deres liv førhen.

Det tidligste er en tallerken fra 1620, hvor den unge, smækre Ganymedes bliver onduleret af Zeus i ørneskikkelse. Klassisk græsk erotika.

»Zeus vil kneppe ham, men fremfor at signalere noget farligt og pædofilt har maleren ladet drengen give ørnen et knus. Det er et klart ja til mand-til-mand-forhold,« fortæller

Karl-Heinz og går fluks videre til næste punkt i den kronologiske udstilling. Et krystalglas fra 1735, som er præget med to mænd i hed omfavnelse.

»Dette er en gave fra en mand i Oslo. Vi kendte ham ikke, men da han døde, testementerede han glasset til museet. Vi har en del ting, der havner i vores samling på den måde. Det er ret sødt, faktisk.«

Læs resten af artiklen om Berlins homohistorie og Schwules Museum her