PROUD! FILMFESTIVAL | LGBTQ-film i Paradis | 30. sep - 7. okt '17

FILMANMELDELSE

29
mar

Historien om en outsider

FILMANMELDELSE: Pariah
London Lesbian & Gay Film Festival

Sundance-darlingen, Pariah, er afro-amerikanske Dee Rees’ semi-selvbiografiske coming of age-drama. En barsk film om at være en outsider, en pariah, indtil man finder sig selv.

Forestil dig, at din mor er en bibellæsende, overbeskyttende kontrolfreak med meget konservative idéer om, hvordan en ung pige skal være. Din far er en konfliktsky politibetjent, der har en affære. Din bedste ven er gangsta-butch med guldkæder og dametække, og dit crush er en svigefuld bicurious hipster.

Dette er den modsætningsfyldte og klaustrofobiske virkelighed for Alike, en 17-årig poetisk collegestuderende i Brooklyn. Med smukke nærbilleder og intenst soundtrack af lokale, kvindelige kunstnere følger vi den unge kvindes strabadser, mens hun langsomt vikler sig fri af andres forventninger og springer ud som sig selv og lesbisk. Som en skizofren kamæleon skifter hun tøj mellem hjem, skole og club, og passer aldrig rigtig ind nogen steder. Fra artig cardigan til søndagsgudstjenesten, over sort, lesbisk clubbing med kasket og packing, til indie-undergrund og store multifarvede tørklæder.

I middelklassehjemmet er en skilsmisse under opsejling, og der er absolut ikke plads til en homo i morens krampagtige ideal om den perfekte familie. Alikes bff, Laura, har selv sit at bakse med, og forstår ikke altid sin følsomme veninde. Og bedst som Alike tror hun har fundet et helle i sit nye, hotte bekendtskab, Bina, viser denne sig at være en skuffedåse, der gerne vil knalde, men altså ikke er ”GAY-gay”.

Historien styrer sikkert mod den uundgåelige konflikt det medfører, når man ved at vælge sig selv til, skuffer andre. Filmens cast er imponerende og leverer overbevisende præstationer.

Alike skal grueligt meget igennem, men der er dog håb forude. Filmen slutter med et af hendes digte, som smukt og stærkt opsummerer hendes beslutning: ”Jeg flygter ikke, jeg vælger”.