PROUD! FILMFESTIVAL | LGBTQ-film i Paradis | 30. sep - 7. okt '17

FILMANMELDELSE

3
jan

Historien om Adolf, en indremissionsk bøsse

BOGANMELDELSE: Svend Erik Sørensen – Forlad os Vor Skyld

Romanen tager sit udspring i 1920, hvor vi møder unge Adolf, der frygtelig gerne vil ud og se verden som frisør på et skib. Men han bliver kaldt hjem til den lille stationsby Karise af moderen. Faderen har efterhånden kørt familiens barberforretning i sænk, så hun be’r indtrængende, om ikke Adolf vil redde stumperne.

Adolf er den altoverskyggende personlighed i den indremissionske familie, og hans driftige sind kommer tit i karambolage med faderen og andre, da Adolf er en mand med sine meningers mod. Homoseksualitet er et sidetema gennem historien om Adolf og hans familie. Det dukker op nu og da, og fortæller om aspekter ved datidens syn på homoseksuelle. Imod slutningen bliver der slået nogle sløjfer og krøller på det homoseksuelle tema, men underliggende handler det om, hvordan Adolfs far og mor fortrænger, at deres søn er homoseksuel.

Jeg vil ikke røbe mere af plottet, men der forekommer sygdom, død, mord og tale om det hvide snit. Det kunne alt sammen være uhyre spændende og vedkommende, hvis ikke romanen (forfatteren) var så loyal overfor Adolf – det er som om, følelsesmæssige hensyn til hovedpersonen går ud over spændingen i romanen.

Centralt står faderfiguren – den i det høje og den biologiske – og bogen synes at være skrevet på en fremdrift fra forfatterens side om at forstå sin faders beslutninger og slutte fred med dem. Deraf titlen Forlad os vor skyld, eller som der også bliver sagt: Forlad os vore misforståelser.

Det er en lidt altmodisch slægtshistorie skrevet fuldkommen kronologisk (fra 1920 – 1974) uden de store formmæssige dikkedarer. Sproget mimer tiden, hvori romanen foregår, og der kommer uvilkårligt lidt Matador-stemning over hele bogen med gammeldags dialog samt sladder, skyld og skam. Men uden den rappe humor og karikaturer, som gør folkekomedien Matador så underholdende. Heldigvis er Adolf dog tilsat noget humor, ellers ville Forlad os vor skyld være en lidt streng sag at komme igennem.

Det er muligvis en bog, hvor den ældre generation 60+ kan genkende problematikkerne og deraf måske får mest ud af læseoplevelsen. De yngre generationer vil måske være knap så overbærende overfor formen og de horrible gerninger, man tidligere har udsat homoseksuelle for i Danmark.

2 af 5
[product id=”9118″]

2 Responses

  1. Janus

    Jeg var ikke klar over at Karise var sådan et voldeligt og blodigt sted at man ligefrem havde barbarforretninger der.