PROUD! FILMFESTIVAL | LGBTQ-film i Paradis | 30. sep - 7. okt '17

FILMANMELDELSE

19
dec

Hepatitis B er det nye HIV

Den har levet i stilhed i mange år. Hepatitis B, leverbetændelse. En vanvittigt smitsom sygdom – 100 gange mere end HIV, vurderes det – som globalt findes hos hvert 10. menneske.

Når dit immumforsvar opdager smitten, kan det medføre akut leverbetændelse, fordi cellerne slås ihjel. Det forekommer, at din krop selv kan slå en HBV-virus ned, men det er ikke værd at satse på, da du ellers hænger på infektionen resten af livet. Tarveligt nok er det dem, der ikke mærker til symptomerne, der har størst risiko for at udvikle kronisk Hepatitis B.

Siden 1991 har Sundhedsstyrelsen været opmærksom på bøsser med mange sexpartnere som særligt udsatte for HBV-smitten. 10 år senere begyndte Københavns Kommune på opfordring fra de praktiserende læger at tilbyde gratis vaccination, og den ordning er nu udvidet til hele Region Hovedstaden.

Rådene til at undgå Hepatitis B og den store, medfølgende risiko for leversvigt, er de samme som ved HIV. Sikker sex, sikker sex.

Du kan blive vaccineret hos Stop AIDS’ checkpoint i København. I resten af landet kan du søge tilskud igennem din egen læge. En fuld vaccination, som holder i mindst 10 år, kræver tre stik i løbet af et halvt år og koster normalt godt 4000 kroner uden tilskud.