PROUD! FILMFESTIVAL | LGBTQ-film i Paradis | 30. sep - 7. okt '17

FILMANMELDELSE

14
feb

Grotesk lesbisk skovidyl

FILMANMELDELSE: Vic + Flo Saw a Bear
Berlinale 2013

En ældre kvinde med absurd lange ben står ved et busstop og lytter tålmodigt til en ung spejders trompetspil. Han er elendig, hvilket hun lader ham vide. Dette er den absurde begyndelse på det, der skulle blive den mest groteske filmoplevelse, jeg har haft i lang tid. Gang på gang blev jeg taget med bukserne nede af de 90 minutters herlige, overraskelsesrige vanvid.

61-årige Victoria er en på samme tid sympatisk og skræmmende udseende motherf%&#, der har siddet inde siden ruder konge var knægt. Nu er hun på prøveløsladelse fra en livstidsdom og flytter ud i sin onkels hytte i skoven i forsøget på at leve roligt liv med sin elskerinde, Florence. Men Flo er ikke nær så begejstret for skovidyllen som Vic, og begynder derfor hurtigt at lede efter et knald i lokalmiljøet. Hjemme sidder Vic og kæmper med angsten for at miste sin kæreste til en tilfældig mand med bjørnemuskler og hår på brystet. Hun hungrer efter bekræftelse fra Flo og ønsker desperat, at de skal blive i skoven og leve lykkeligt til deres dages ende.

Intet er i Vic+Flo Saw a Bear givet på forhånd, og langsomt hober utallige spørgsmål sig op hos tilskueren. Konstant lurer det utrygge lige om hjørnet. De kølige, desaturerede nuancer og kameraets rolige, ofte stillestående bevægelser forstærker følelsen af ubekvemhed

Et par eksempler på filmens uforklarligheder; Da den tilsynsførende betjent, Guillaume, dukker op for at tjekke, hvordan Vic klarer det frie liv, skumler han omkring på fascistoid vis. Alligevel sender han kærlige smil og glimter venligt med sine brune øjne. En charmerende kommunalt ansat roder med vandforsyningen i haven, og midt i proceduren ændres lydsiden fra blide toner til truende trommelyde.

Ingen mening vil noget som helst give, og en evig fornemmelse af bagtanker, uvished og utilregnelighed dominerer. Jeg venter konstant på, at fortiden banker på. Trommelydende intensiveres. Trækronerne svajer. Spørgsmålene skriger efter svar.

Om disse svar kommer, skal jeg ikke afsløre her. Jeg forlod biografen i chok og var samtidig ude af stand til at holde op med at grine. Vic+Flo Saw a Bear er utvivlsomt en oplevelse for sig.

4af5_web