PROUD! FILMFESTIVAL | LGBTQ-film i Paradis | 30. sep - 7. okt '17

FILMANMELDELSE

30
aug

Glenn Close som vellykket crossdresser

FILMANMELDELSE: Albert Nobbs

I 1900-tallets Irland tvinges Albert Nobbs (Glenn Close) til at agere mand for at overleve i en barsk tid, hvor enlige kvinder ikke har mange chancer. Som tjener på et af Dublins finere hoteller, hvor hverdagshemmeligheder og sexeskapader foregår i det slet skjulte, lever Albert Nobbs et ensomt, identitetsløst og tilknappet liv, hvis eneste lyspunkt er en ydmyg drøm om engang at få sin egen tobaksbutik.

Hubert Page (Janet McTeers), en fandenivoldsk maler, der med sin bramfrie facon giver alle damerne forårskuller, opdager dog Albert Nobbs’ hemmelighed og langsomt krakelerer den jernhårde facade. Det spirende venskab åbner en helt ny verden for Albert Nobbs, der får mod til at forfølge sin brændende drøm om det ’normale’ liv og samtidig gør ham til et nemt offer; en farlig kombination, viser det sig.

Ligesom vores hovedperson er filmen et afdæmpet og tilknappet drama, der dog alligevel formår at krybe ind under huden på tilskueren. Dramaet lurer under overfladen, og intensiteten oppebæres af indlevende skuespillerpræstationer fra særligt Janet McTeers og Glenn Close. Sidstnævnte er primus motor bag filmatiseringen, og det mærkes tydeligt, at der her er tale om et hjertebarn.

http://www.youtube.com/watch?v=ini59bYhaUY

Enkelte steder halter filmen dog. Der lægges indledningsvist ud med en underspillet humor, som gør filmen levende og indbydende, men som desværre må vige pladsen, når dramaet begynder at eskalere (med mindre en rasende kikset ”kamp”-scene i slutningen af filmen medregnes …). Kombineret med ikke helt overbevisende kulisser gør dette til tider filmen lidt tung at danse med.

Albert Nobbs præsenterer dog et universelt tema som ’identitet’ i en anderledes og ikke helt tyndslidt indpakning, og historien er troværdig og rørende. Helt sikkert et kig værd og perfekt til søndage med tømmermændsblues eller andre dage, hvor du er i det tænksomme hjørne.

3 af 5
[product id=”6057″]