PROUD! FILMFESTIVAL | LGBTQ-film i Paradis | 30. sep - 7. okt '17

FILMANMELDELSE

10
dec

Frådende kvindekærlighed

FILMANMELDELSE: Adéles liv
Originaltitel: La Vie d’Adéle

Den hypede franske Guldpalmevinder er et sjældent nærværende og intenst indblik i kvindeliv og –liderlighed.

Gymnasiepigen Adèle passer sin skole og hænger ud med vennerne i den franske storby, Lille. De ryger smøger og taler om sex og fyre. Adèle går med til at date den søde 3.g’er, Thomas, men kan kun halvlunkent besvare hans kærlige tilnærmelser og forelskelse. Hun får til gengæld sin mistanke om egne homofile tilbøjeligheder bekræftet, da hun i et lyskryds passerer den blåhårede kunstner, Emma, og er ved at blive kørt ned af bar betagelse. De to indleder et heftigt og hedt forhold, men selvom man boller godt, kan det være svært at rumme hinandens forskelligheder til hverdag. Og sådan er livet jo nogle gange.

Adèles liv handler vitterligt om Adèles liv. Filmen følger den unge kvinde over nogle år, og tager sig god tid til at komme helt tæt på hende. Tre timer tager den, faktisk. Det lyder tungt og klichéfransk, men tålmodighed betaler sig: Adèles liv er en sindssygt god film. Den nu 19-årige Adèle Exarchopoulos spiller eminent hovedrollen som den nysgerrige, kvikke, sjove og eftertænksomme hovedperson. Hun har konstant rodet hår og en glubende appetit; hun fråder pasta, fråder litteratur, fråder Emma (smukke og denimvestklædte Léa Seydoux). I sensuelle nærbilleder dyrkes den ungpige-dunede kind; de fyldige og konstant let spredte læber; de nuttede kaninfortænder og den faste røv. Også når forholdet sprækker og tårerne sprøjter og snottet løber.

Det er i og for sig ikke nogen sensationel historie, men fordi Adèle og Emmas første, forelskede fuck-a-thon følger resten af filmens formsprog med intense, dvælende nærbilleder i en næsten ti minutter lang sexscene, er filmen blevet en omdiskuteret sensation på ganske kort tid. Det er forståeligt nok, for det er alt for sjældent man ser og hører lesbisk lystfyldt lykke på film. Men det er ikke kun sexscenerne, der bliver hængende for ens indre blik lang tid efter filmen er slut. Filmens styrke er, at den følger Adèles hverdagsliv og tager sig tid til at komme helt tæt på hendes følelser og reaktioner. Flirtescenen mellem de to kvinder på en bar bliver helt vildt intens, fordi der er tid til at dvæle ved deres flakkende, søgende blikke og kejtede come backs. Det er ikke handlingen, der er vigtigst, men hvordan den bliver fortalt.

Adèles liv handler om kærlighed og forelskelse, om at blive ældre og finde en vej i livets morads. Og fordi filmen har to kvinders kærlighed som omdrejningspunkt, er det på én gang en universel fortælling og en specifik situation. Det er vidunderligt og vigtigt.

4af5_web

[product id=”12694″]