PROUD! FILMFESTIVAL | LGBTQ-film i Paradis | 30. sep - 7. okt '17

FILMANMELDELSE

2
feb

Fortryllende svensk damedrama

FILMANMELDELSE: Kyss Mig

Nyligt forlovede Mia (Ruth Vega Fernandez) vender sammen med sin udkårne, Tim, hjem for at deltage i en bryllupsfest af den sammenbragte slags. Mias mor, Elizabeth, skal nemlig giftes med kæresten Lasse. Til festen møder Mia sine soon-to-be halvsøskende, lesbiske Frida (Liv Mjönes) og og dennes nuttede lillebror. Den noget afmålte Mia betages straks af umiddelbare, sprudlende Frida, og så er starten gået til dét, der let kunne være blevet Imagine Me & You 2. Ikke at der havde været noget galt med det, men formularen er mange gange den samme og ofte lidt trættende; Pige skal giftes med dreng, pige møder pige, kaos bryder løs.

Alexandra-Therese Keining formår imidlertid med sit manuskript at styre os uden om vanlige irritationsmomenter, endimensionelle karakterer og »åh nej, jeg er lesbisk!«-klicheerne. I smukke, svenske omgivelser udspiller der sig et nuanceret kærlighedsdrama. Med lyse, skandinaviske penselstrøg males de to kvinders vej til hinanden på et kanvas, der allerede er fyldt med fædre, mødre, søskende og ikke mindst kærester.

Det udløser befriende nok ikke den store seksuelle identitetskrise for Mia, da hun forelsker sig i Frida. Hun har tidligere været sammen med en kvinde og er udmærket klar over, at hun svinger begge veje. I stedet roterer filmen om de konflikter, der kan opstå, når to kvinder forelsker sig i en anden end den, de hver især er kærester med. Den smerte de potentielt påfører deres partner samt overvejelserne om, hvorvidt det nye er værd at sætte hele sit liv over styr for. Alt i alt lykkes det Keining at trække os langt væk fra kedsommelig og genkendelig lebbe-love for i stedet at give os et fint og rørende familieportræt med to forelskede kvinder i centrum.

Castingen er knivskarp. Kemien mellem Mia og Frida er knitrende elektrisk, og jeg tvivler ikke et sekund på tiltrækningens ægthed. I øvrigt gør det absolut ingenting, at skuespillerinderne er et par uforskammet vakre tjejer. Filmens visuelle stil, musikspor og pigernes sitrende samspil går op i en højere enhed, der giver tilskueren sug i maven og får alt til at summe af nyforelskelse. Det er én af den slags film, du kommer til at se igen og igen. Og igen.

5 af 5
[product id=”6322″]