PROUD! FILMFESTIVAL | LGBTQ-film i Paradis | 30. sep - 7. okt '17

FILMANMELDELSE

10
sep

Formørket svensk krimi med homotwist

BOGANMELDELSE:
Jens Lapidus – Livet de Luxe

Livet de Luxe er den tredje og sidste bog i Stockholm-Noir serien af forfatteren Jens Lapidus. Historien har ikke bare én hovedperson men flere, og bogen bruger alle disse personer til at skildre den kriminelle underverden i Stockholm.

Vi møder den kriminelle Jorge og hans drøm om at lave det ultimative kup. Vi møder den purunge Natalie Kranjic, hvis far står bag en stor del af den organiserede kriminalitet i byen, og vi møder også lejemoderen, der har til mission at udslette hendes far og senere hende selv. Slutteligt møde vi politimanden Martin Hagstrøm, der er sin fine families sorte får, idet hans drømmejob er noget så jævnt som at være en ambitiøs politimand. Med alle disse personer følger desuden et hav af bipersoner.

Efterhånden som Martin infiltreres i Stockholms underverden, bliver de ovennævnte karakterer ligeledes viklet ind i hinandens liv. Midt i det hele opstår et gevaldigt homotwist, hvis omfang jeg ikke havde set komme – men lad mig ikke afsløre for meget.

Plottet i boget sætter en høj standard for krimigenren. Det er gennemtænkt, komplekst og virker skræmmende troværdigt. Dette er især sammenlignet med de andre krimier, Sverige har spyttet ud de seneste år. Historien er hverken forudsigelig eller overdreven, så spændingen holdes (næsten) hele vejen igennem.

Læsningen er dog noget forstyrret af overfloden af karakterer samt forfatterens besættelse af detaljer. Dertil kommer Lapidus’ sprog. Han har et nært forhold til kolon. De to prikker bliver brugt ekstensivt, især i starten, og i de fleste tilfælde er det mest af alt bare mærkeligt. Han benytter sig desuden hyppigt af metaforer, og nogle af dem kan kategoriseres som decideret pinlige, da de enten er meget banale, eller værst; slet ikke giver mening.

Jeg har det meget ambivalent med bogen, da historien er rigtig god – uforudsigelig, troværdig, og spændende. På den anden side, så var der mange forstyrrende elementer, og jeg følte et kæmpe antiklimaks da jeg læste sidste side, og ikke øjeblikkeligt fangede ”hvem morderen var”! Der er ingen tvivl om, at Lapidus er en dygtig forfatter, men hvis man hopper på Livet de Luxe, så skal man ikke forvente en letlæselig svensk hængekøjekrimi. Det er en roman, der kræver din fulde opmærksomhed.

3 af 5
[product id=”6510″]