PROUD! FILMFESTIVAL | LGBTQ-film i Paradis | 30. sep - 7. okt '17

FILMANMELDELSE

14
jan

Født ude af boksen

INTERSEX. Det anslås, at cirka 10.000 mennesker i Danmark lever med en markant intersex-tilstand. Et tvetydigt køn, enten udenpå, indeni, kromosommæssigt eller hormonelt. Anormaliteterne gør op med vores binære syn på køn, men minoriteten intersex er fortsat ret usynlig.

Er man kvinde, hvis man fra naturens side er udstyret med både bryster og vagina, men bughulen gemmer på et sæt testikler? Er man dreng, hvis man føler sig sådan, men pludselig får bryster som 13-årig?

Som om tilværelsen og ikke mindst teenageårene kan være uoverskuelige nok, har mange mennesker ekstra brikker at sætte på plads indeni sig selv. Identitetsmæssigt såvel som fysiologisk. »Intersex« er et begreb opfundet til at klassificere de mange, der ikke er enten dreng eller pige, og emnet er yderst kompliceret. De almene forestillinger om køn er forholdsvis firkantede og enten/eller-agtige, hvilket transpersoners opråb gennem årtier efterhånden er ved at få os alle til at forstå.

Transkønnede har en række problemstillinger tilfælles med intersex-personer, men i én forstand er de meget forskellige: Transkønnede træffer et aktivt og selvstændigt valg (omend for mange bydende nødvendigt) om at undergå fysisk forandring. Intersexedes krop påvirkes kraftigt af naturens luner.

Marit Vaula Rasmussen har forsket i intersex-tilstande og den tabuisering, der er omkring dem.

»Specielle former for køn, som intersex, er generelt tabubelagte, og folk ved meget lidt om det. Det giver grundlag for skepsis – man er bange for det ukendte og særligt det, som har med køn at gøre,« har hun tidligere forklaret til Information.

Læs resten af artiklen om intersex her og find ud af hvor mange, der rent faktisk kan defineres som intersex