PROUD! FILMFESTIVAL | LGBTQ-film i Paradis | 30. sep - 7. okt '17

FILMANMELDELSE

19
dec

Finurlig afklædning af tresomhed

FILMANMELDELSE: Drei

Søndag eftermiddag pudsede jeg queer-brillerne og drog Øst for Paradis, for at Se Tom Tykwers film 3. Scenen for det moderne trekantsdrama er sat i Berlin, og er der noget, der kan gøre mig lun i kinderne, er det tysk æstetisk og en hed love story. Oveni det, er jeg den gladeste forkæmper for fri kærlighed på tværs af ”køn” og ”seksualitet” – alt i alt var forventningerne skruet godt højt op. Lidt for højt, viste det sig desværre.

Tykwer har en spændende historie i hænderne, når han sætter sig for at beskrive det særlige kærlighedsforhold, der opstår mellem parret Simon og Hanna og Adam. Førstnævnte er begge aktive i den kunstneriske sfære, mens Adam forsker i kunstig befrugtning og stamceller – og er i øvrigt også korsanger og indehaver af det blå bælte i karate. Faktisk bliver der gjort en indsats for at gøre karaktererne pinligt troværdige, hvilket afføder en skøn komik, som gør filmen godt.

Men det er svært ikke at opleve den Adonis-lignende charlatan, Adam, som noget af en biseksuel kliche, når han skøjter fra det ene seksuelle møde til det andet. Og det er lidt svært ikke at finde det kedeligt, at parret som beslutter sig for at acceptere kærligheden og se stort på jalousien, begge bevæger sig i en finkulturel og intellektuel kunstverden.

Det starter ellers så godt. Filmisk sættes barren højt. Med en minimalitisk startscene, efterfulgt af en informationstung montage står det klart, at Tywker faktisk godt gider. Der laves mange (!) finurligheder i forhold til kameravinkel, animation og deslige, og noget virker smukt og poetisk, mens andet bidrager til filmens humørfyldte glimt i øjet. Et gennemgående væsketema binder filmens forskellige sidehistorier og karakterernes individuelle rejser fint sammen, og det er tydeligt, at der ligger overvejelser bag alt fra valg af location, til personlighedstræk.

Men, jeg ville bare så gerne have set, hvad der skete efter de tre havde fundet ud af, at de elskede hinanden. Filmen slutter efter min mening lige nøjagtig dér, hvor den interessant del af historien begynder. Dér hvor det alternative forhold og den alternative familieform kommer på bordet – hvad sker der så?

3 lægger op til et portræt af et forhold for tre, men ender med at være en moderne hippiehistorie om fri sex. Jeg forlod Paradiset godt underholdt, men alligevel en anelse skuffet.

3af5_web
[product id=”14020″]