PROUD! FILMFESTIVAL | LGBTQ-film i Paradis | 30. sep - 7. okt '17

FILMANMELDELSE

24
maj

Feature: Får vi stadig tæsk i nattelivet?

Hadforbrydelser går helt tilbage til middelalderen. Vi kom i gabestokken til spot og spe eller blev brændt på bålet sammen med de andre normudfordrende særlinge. At LGBTer får negativ særbehandling er ikke noget nyt. Men magtfulde kræfter arbejder fortsat på, at det en dag skal blive fortid.

Slut skal det være med tæsk, tilråb, spytteri og hærværk. Tyveri, trusler og andre krænkelser af dig, fordi du er homo, bi eller transkønnet. »Hadforbrydelser« dækker ikke kun over voldelige overfald: »Er det en hadforbrydelse, når nogen råber efter mig og min kæreste på gaden, at vi bare skulle have en ORDENTLIG… penis? I dansk lovgivning er det faktisk,« forklarer Nanna Moe hos organisationen ILGA Europe.

Det er der mange, som ikke er klar over, og langt de fleste forulempelser, som ikke er decideret vold, bliver aldrig anmeldt. Derfor ved ingen, hvor mange hadforbrydelser danske LGBTer må lægge krop og sind til hvert år. Det er skidt, for de er meget seriøse, forklarer Lisbeth Garly Andersen, projektleder i Institut for Menneskerettigheders afdeling for Ligebehandling: »Hadforbrydelser er det mest alvorlige udtryk for diskrimination, vi har i vores samfund. Ofrene er udvalgt på grund af deres seksuelle orientering, og den kan de jo ikke løbe fra. Derfor bliver de krænket på deres integritet. Når der begås en hadforbrydelse, skader den derfor ikke bare det konkrete offer, men udgør en implikation for hele gruppen.«

Mellem 30 og 2900 sager
Netop den manglende viden om hadforbrydelsernes omfang er et centralt problem.

Politiets Efterretningstjeneste registrerede 30 hadforbrydelser mod LGBTer i 2010. Til sammenligning viste Justitsministeriets årlige opgørelse, at 2900 personer statistisk set blev udsat for en hadforbrydelse. »PETs tal er lave, mens Justitsministeriets Offerundersøgelser peger på, at de reelle tal er meget højere. Vi mener, der er et stort mørketal på det her område, og derfor er det svært at tale om omfanget.

Men vi ved, at der er et problem,« siger Lisbeth Garly Andersen hos IMR.

Det er alle efterhånden enige med hende i. World OutGames i 2009 blev skelsættende for debatten om hadforbrydelser mod LGBTer. Her kom det store kampagneapparat i gang, og hovedstadens kommuner og politi vågnede op.

Senest har Social- og Integrationsminister Karen Hækkerup og Justitsminister Morten Bødskov inviteret alskens repræsentanter til en 12 timers camp om tolerance og forebyggelse af hadforbrydelser. Det skete 1. marts 2012, og LGBT Danmarks Kenneth Engberg var med.

Læs mere om status på og indsatsen omkring hatecrimes i resten af artiklen her