PROUD! FILMFESTIVAL | LGBTQ-film i Paradis | 30. sep - 7. okt '17

boganmeldelse

14
jul

Et vigtigt kig bag tremmerne

BOGANMELDELSE: Piper Kerman – Orange er det Nye Sort
Gyldendal

Piper Kerman får et chok, da fortiden indhenter hende. 5 år efter hun har været pengekurer for en narkoring, hvor hendes lesbiske kæreste spillede en central rolle, bliver hun kendt skyldig i hvidvaskning af penge. Det, der nærmest virkede som en spændende og hårrejsende oplevelse i hendes eventyrhungrende ungdomssind, sender hende 13 måneder i Danbury i Connecticut. Og først i 2004 begynder hun at afsone sin straf. Dette er de kolde facts.

Mange vil på forhånd kende til fængselsserien Orange is the New Black. Det gælder også undertegnede og jeg har virkelig følt mig godt underholdt af serien, dens dramatik og dens skæve personligheder. I erindringsromanen genkender man let de forskellige karakterer (ingen navne er de autentiske, undtagen ét), men episoderne i tv-serien og i bogen er sjældent identiske. I bogen opruller Kerman fængselslivets monotone rutiner i en detaljerig beretning skrevet med stor alvor og indlevelse. Der er mere på spil for Piper Kerman end forskellige rivaliseringer i et kvindefængsel. Det er en bog om vanskeligheden i at udstå sin straf med værdighed i et system, der ikke giver de indsatte nogen værdighed. Samtidig er hun meget bevidst om, at hun er så langt mere privilegeret end størstedelen af de andre indsatte. Det er en erindringsroman, der handler om at tage ansvar for sine handlinger, og det er en bog om det, der virkeligt skete for Piper, hendes forlovede og Alex Vause (Nora i bogen).

Piper har et rigtig fint blik for det humoristiske og groteske, og er virkelig dygtig til at skildre de forskellige personligheder. At jeg alligevel ikke ender på en ”topkarakter” skyldes, at begivenhederne ikke har det samme flow og den sammenhæng, som de for eksempel på raffineret vis har i serien. Men uden Pipers bog havde der ikke været nogen tv-serie, og uden hende vil der heller ikke være et kvindeligt perspektiv på de horrible tilstande, der eksisterer i de amerikanske fængsler. Ej heller ville beretningen om, hvor lidt der gøres for rehabilitering af kvinderne have fået et seriøst talerør.

4af5_web