PROUD! FILMFESTIVAL | LGBTQ-film i Paradis | 30. sep - 7. okt '17

FILMANMELDELSE

4
feb

En kostskolelærerindes krakeleringer

FILMANMELDELSE: Cracks

Cracks udspiller sig på en engelsk pigekostskole i 1934. Der er tale om et gedignt trekantsdrama mellem lærerinden Miss G (Eva Green), hendes trofaste elev og tilbeder Di Radfield (Juno Temple) og den nye elev Fiamma (Maria Valverde).

Ved første øjekast kan Eva Greens rolle som den kvindelige svømme/udspringslærerinde minde lidt om Robin Williams’ i Dead Poets Society. Hun prøver at lære pigerne et mere nuanceret syn på livet end det, de får serveret fra kostskolens øvrige undervisere. Pigerne elsker og ser meget op til Miss G, der ivrigt beretter om sit eventyrlige og berejste liv. Ligheden med Dead Poets Society stopper dog brat, da filmen antager en lang mere dyster stemning. Den nye elev Fiamma fremstår resten af eleverne overlegen og hviler i sig selv. Netop denne selvsikkerhed og Fiammas erfaring med verden uden for kostskoles mure får følelserne til at blusse op i Miss G. Forelskelsen er dog på ingen måder gengældt; Fiamma ser lige gennem lærinden og langsomt krakelerer Miss Gs facade. Hendes afmagt og desperation træder tydeligt frem, hvilket får fatale følger for dem begge.

Handlingen tager udgangspunkt i den jalousilignende misundelse hos kæledæggen Di, men hurtigt tager Miss Gs mørke sider over og denne udvikling bliver filmens motor. Det er primært seerne, der indvies i sprækkerne i lærerindens personlighed, hvilket blot forstærker den ulmende fornemmelsen af, at alt må ende galt. Denne menneskelige uligevægt er flot portrætteret og krybende sniger det sig ind på os, hvor tungt hendes sociale fobi og neuroser vejer. Sociopatien hos vores lesbiske hovedperson overskygger til dels hendes seksualitet. Man bliver simpelthen i tvivl om, hvilke motiver, der vejer tungest i hendes forelskelse i Fiamma.

Historien er i sig selv uhyre simpel. Her drejer det sig i stedet om karakterene og det sygelige på indersiden af disse. Det serveres knivskarpt af Eva Green, der leverer gennemsyret uligevægtighed som Miss G lærerinde og Juno Temple, der spiller flot på vippen mellem betaget og forelsket yndlingselev.

4af5_web
[product id=”5444″]