PROUD! FILMFESTIVAL | LGBTQ-film i Paradis | 30. sep - 7. okt '17

FILMANMELDELSE

20
dec

En hyldest til seksualitetens afkroge

BOGANMELDELSE: John Irving – I én person

Med en morfar, der godt kan lide at gå i dametøj; en homofobisk og ustabil mor; en far, der måske eller måske ikke er stukket af med sin soldaterkammerat OG den fladbarmede Elaines bh som sutteklud er det måske ikke så mærkeligt, at Billy Abbott ikke helt ved, hvilket ben han skal stå på.

Han er hovedperson i John Irvings nye bog I én person, og forvirringen – særligt af den seksuelle slags – er et gennemgående tema i Billy Abbotts liv. Fra den første forelskelse i sin adonis af en stedfar til forgabelsen i bibliotekaren Miss Frost, et ordentligt brød af et kvindfolk, koger bogen over med følelsesmæssig og seksuel frustration, der endda forvolder talebesvær hos den beklemte Billy. Et eksempel: “Penith!”

Billys kamp for at finde sig selv tager os fra opvæksten i en søvnig landsby i New England til operaen i Wien og videre til et homo-miljø i 80’ernes New York. Sidstnævnte er præget af angst og AIDS-epidemi, og hele rejsen er rå og usødet med sorg, udskejelser og uforløste relationer for alle pengene.

I én person er en stærk og ærlig roman om ikke at høre til, om at være en minoritet i minoriteten. Den handler om ekstrem fremmedgørelse, om at have et svagt punkt for transseksuelle og om kærlighed i alle dens afskygninger, brutal og uundværlig.

Enkelte steder bliver forvirringen dog lidt for meget og lidt for påtaget, ligesom der bygges op til twists and turns, som kun udmønter sig i halvflade klimaks. Romanen er dog skrevet med en lækker, underspillet humor, hvor varmen og ømheden overfor karaktererne skaber et helt sjældent nærvær, der fænger fra første til sidste velskrevne side.

I én person burde komme med et stort, selvlysende advarselsmærkat: ”Pas på! Risiko for forelskelse”. For det bliver man – i Billy og i John.

4af5_web
[product id=”9024″]