PROUD! FILMFESTIVAL | LGBTQ-film i Paradis | 30. sep - 7. okt '17

FILMANMELDELSE

7
dec

En frihedskæmpers oprejsning

BOGANMELDELSE: Vargas Llosa – Kelterens Drøm

Nobelprisvinderen i litteratur fra 2010, Vargas Llosa, har begået en ambitiøs romanbiografi med flere perspektiver. Den fortæller om nogle historiske begivenheder i perioden omkring industrialiseringens opståen frem til 1. Verdenskrig, hvor europæiske imperier under påskud af at bringe civilisation og fremskridt til kolonierne, beriger sig på de lokales bekostninger. Samtidig med udfoldelsen af de store historiske linjer zoomes der ind på nogle af de spørgsmål og problematikker, der var oppe i den tid, gennem en enkelt person, den irsk/britiske frihedskæmper og diplomat, Roger Casement (1864-1916). I løbet af sit liv formår han gennem forskellige udredninger at afsløre grusomme metoder til berigelse af europæiske selskaber i bla. Congo og Amazonas. Disse bedrifter skaffer ham stor respekt og hæder, men da det kommer frem at han foretrækker mænd frem for kvinder og et frit Irland for hver en pris, fordømmer samtiden ham og det får store konsekvenser for resten af hans liv og eftermæl.

Det er historien om en stærkt idealistisk og måske lidt naiv mand, som i løbet af sit liv og karriere kæmper indædt for retfærdighed og medmenneskelighed – og formår at ændre en hel del. Men som også belastes fysisk og psykisk af de utallige rejser og grusomme handlinger han har været vidne til, samt af en indre kamp om religion, idealer og begær. Det er først langt inde i romanen af begæret dukker op, og det beskrives på samme måde som alt andet i romanen – gennem Roger Casements nøgternt dokumenterende og til tider telegramagtige beskrivelser, men i takt med alderen og ensomheden bliver beskrivelserne hyppigere og beskriver en mand der langsomt ødelægges af omverdenens tvivlsomme moral.

Men med denne roman formår Vargas Llosa at sætte Roger Casements bedrifter i fornyet perspektiv og måske derigennem være med til at bidrage til et eftermæle der fokuserer på bedrifterne, samtidig med at romanen piller den moralske fordømmelse fra hinanden, som hans liv og livsværk blev ødelagt af.

Romanen er rig på historiske informationer og detaljer, og er fortalt i en følsom og ærbødig sproglig tone der klinger med den tid den beskriver. Det gør den meget saglig og respektfuld overfor protagonisten, samtidig med den måske for nogen vil være tung at komme igennem. Men interesserer man sig for kolonialhistorie (i romanform) med et nyt perspektiv, så er Kelterens Drøm absolut anbefalelsesværdig.

4af5_web

[product id=”12485″]