PROUD! FILMFESTIVAL | LGBTQ-film i Paradis | 30. sep - 7. okt '17

FILMANMELDELSE

31
jan

Drag, jazzstjerne og homo i én kinabox

”Hvis nogen spørger, så er vi bare gamle venner, der tager en snak,” siger Coco Zhao som noget af det allerførste.

Vi har lige bænket os i Musikhuset Aarhus, som på dagen er et virvar af dragekostumer, thai-chi-udøvere, eksotiske toner og dufte. Godt nytår goes China.

Den 36-årige jazzsanger Coco Zhao har taget turen fra  Shanghai til Danmark for at optræde ved markeringer af det kinesiske nytår samt feriere. Du kender formentlig ikke hans navn, men i på egne breddegrader er han et stort navn.

Når han antyder, at interviewet med PROUD! Magazine er uofficielt, hænger det sammen med, at der omkring os går embedsmænd fra det kinesiske kulturministerium. Coco Zhao er ikke blot jazzsanger og producer af store shows, han har også drag-alteregoet Cocolicious. Det er ikke forbudt i Kina at være bøsse eller klæde sig som kvinde, men som han siger: ”Jeg er her for at spille, og de vil helst have, at vi bare taler om jazz. Det er bare for at sikre, at ingen får problemer.”

http://www.youtube.com/watch?v=t8i0vu7ngVM

Bøsselivet i Shanghai er slet ikke dårligt
Homoseksualitet blev afkriminaliseret i 1997, og i 2001 holdt folket mod øst også op med at karakterisere den normafvigende seksualitet som en sygdom. Der er sket meget på få år, og i 2011 havde Shanghai sin første gay parade. Her var Coco Zhao/Cocolicious selvfølgelig også med.

”Folk tror, at det måske ikke er let at være homoseksuel i Kina. Men jeg elsker mit land og min kultur, og sandheden er, at det altid er let. Det er kun svært, hvis du selv føler det. Gå i stedet ud i verden med god energi,” lyder det med blid røst fra multikunstneren.

Det håber han også, at århusianerne vil 9. juni, når byen får sin første homoparade.

Selv rejste han mutters alene fra provinsen til Shanghai som 17-årig. Som søn af en landmandsfamilie har han en nærmest klassisk historie at fortælle: Hvordan han knoklede med jobs og studier for at forsørge sig selv og til dels sin familie. I takt med, at han selv har skabt sig en plads i byen med godt ni millioner indbyggere, har jazzmusikken det også.

Jazz og Kina, WTF?
Coco Zhao nikker dog genkendende til, at associationen mellem det ærkeamerikanske lydbillede og asiatisk kultur ikke er på automatpilot hos de fleste skandinaver.

”Det er ved at blive større. De amerikanske soldater tog musikken med, da de koloniserede, men under kulturrevolutionen i Kina forsvandt jazzen igen. I dag er Shanghai blevet den by, hvor jazz vokser allerhurtigst,” fortæller han.

Det danske publikum har tidligere kunnet opleve den karismatiske fyr ved Copenhagen Jazzfestival i 2011. Her optrådte han med danske Sinne Eeg, som Coco Zhao er meget imponeret af. Faktisk synes han, at han har haft sine bedste jazzoplevelser netop i Danmark. Og man får fornemmelsen af, at han er oprigtig.

Coco Zhao og det medbragte bigband har også givet koncert i København og Sønderborg i den seneste tid. Han håber at vende tilbage til Danmark til sommerens prides eller jazzfestivaler. Eventuelt som en syngende Cocolicious?

”Ha ha ha, ja måske. Jeg har prøvet det før, og det er gået fint. Jeg ser Cocolicious som tryllekunst med kroppen, det er en måde at udtrykke sig på,” lyder det fra jazzsangeren.

Du kan læse mere om Coco Zhao og Cocolicious her

Se flere billeder af Coco Zhao og Cocolicious her:
[nggallery id=9]
Udlånt af Coco Zhao