PROUD! FILMFESTIVAL | LGBTQ-film i Paradis | 30. sep - 7. okt '17

FILMANMELDELSE

9
okt

I don’t do sex – or?

FILMANMELDELSE: Petunia
MIX Copenhagen 2013

Petunia er historier om far, mor og børn. De tre drengebørn er flyttet hjemmefra – med lidt af hvert i rygsækken – dog uden at klippe navlestrengen hverken helt eller halvt. Bag sig har de efterladt deres forældre midt i en større midtlivskrise.

Komediedramaet indledes fint med en bryllupsfest, der aldrig burde have fundet sted. Passionsløse Michael, den ældste bror, er blevet gift med Vivian, der egentligt hellere vil knalde med Adrian, den mellemste og sex-afhængige, vaginamalende bror. Under bryllupsmiddagen excellerer terapeutforældrene ud i disciplinen at tale sammen uden at tale sammen, mens Charlie, den yngste, små-neurotiske og homoseksuelle bror, forsøger at agere oversætter. For Charlie er der dog et lyspunkt i festen, da han, med chokolade om munden, bliver introduceret til brudens fætter, George.

Det viser sig, at Charlie og George bor i sammen opgang, og George er da også galant nok til, en sen nattetime med alkohol i blodet, at svinge fordi Charlies dør. Charlie lukker George ind med ordene: “I don’t do sex“. Og sex er filmens omdrejningspunkt og handlingsbevæger. Alle som én har filmens personer et svært forhold til sex. Hvad end det er Charlies sværgen til afholdenhed, Adrians afhængighed, farens impotens eller morens “I haven’t had sex in eight years!“, så bunder deres problemer i forholdet til sex.

Manuskriptet ville have haft godt af en opstramning. Færre historier til fordel for noget mere dybde. Det bliver en tand psykoanalytisk karikeret, når det hele kan hænges op på forældreroller og sex. Nogle af filmens historier virker dog væsentlig bedre end andre, og enkelte scener er endog rørende. Særligt forældrenes (Christine Lahti og David Rasche) samspil er virkeligt godt. Derfor er det også en seværdig film, der giver et smil på læben og lidt skæv underholdning.

3af5_web