PROUD! FILMFESTIVAL | LGBTQ-film i Paradis | 30. sep - 7. okt '17

FILMANMELDELSE

14
mar

Din donor er en rar mand, ikke en far

Frej har lukket køkkenlågen ind til skabet under vasken og sidder i mørket og griner. Hans eget biologiske ophav er også mørklagt, men kun indtil han fylder 18 år. Nina og Line er hans mødre, og de har nøje udvalgt den donor, der forhåbentlig hjælper dem til at få i alt fire børn – det andet er allerede på vej.

»Kom ud af skabet, Frej!« kalder Nina og kan ikke lade være med at grine, da sønnen skramler rundt med opvaskebaljen inde under køkkenvasken. Hun er gravid i 6. måned, deres søn på halvandet år skal have en lillesøster eller en lillebror. Nina Møller og Line Friis har haft vagtskifte, først var Line gravid, og nu er det så Ninas tur.

»Vi havde begge to lyst til at prøve det, og jeg synes, det er fedt at få lov til at opleve det fra begge sider. Ved Frej kunne jeg meget hurtigere mærke, at vi skulle have et barn. Nu er det lidt anderledes,« forklarer Line. Donoren til de to børn er den samme, og han er nøje udvalgt, fortæller parret fra Stavtrup vest for Århus.

Kendt eller ukendt donor?
Som alle andre homoseksuelle par med familieforøgelse i tankerne havde Nina og Line en hel del ting, de skulle have afklaret med sig selv og hinanden på forhånd. Hvem skulle være gravid først? Skulle donoren være en, de kendte i forvejen, eller ville de købe sig til portioner i sædbanken? Hvad med det juridiske?
»Det var svært, for vi ville gerne give vores børn mulighed for at få svar på deres spørgsmål senere hen. Men vi ville ikke risikere, at en mand kunne komme og kræve forældremyndigheden, « siger Line, mens Nina tanker Frej op med kød og kartofler.

Læs om hvordan de valgte donor og alle de andre overvejelser, der fulgte med i resten af artiklen her