PROUD! FILMFESTIVAL | LGBTQ-film i Paradis | 30. sep - 7. okt '17

FILMANMELDELSE

5
jun

Desperat jagt på babylykke

FILMANMELDELSE: Two Mothers
Originaltitel: Zwei Mütter

Two Mothers er baseret på adskillelige lesbiske pars erfaringer, fortæller rulleteksterne, og så synker man lige endnu dybere ned i sædet og snupper en kleenex til. Det gør filmen endnu mere sørgelig at blive mindet om, at det er rigtige menneskers liv, der er baggrunden for Two Mothers, for det er en smertefuld fortælling om håb og tab og svigt og magt i kampen for at lave et kærlighedsbarn.

Isa og Katja er i slutningen af 30erne og lykkeligt gift, men finder hurtigt ud af, at vejen til en baby er brolagt med modstand. Efter ulideligt mange rundringninger til fertilitetsklinikker, der alle undskylder sig med, at hjælp til insemination i Tyskland kun er forbeholdt heteroægtefolk, finder de omsider en villig læge. Men selvom han kan og vil hjælpe, koster det kassen for hver eneste insemination, og som ufaglærte bliver det i længden for dyrt. Katja foreslår en pause og en ferie, men Isa ignorerer og kører på – hun VIL være gravid. Næste skridt er derfor at inseminere selv. Det viser sig så at være temmelig svært at finde en egnet donor; nogle vil kun donere deres sæd ”ad naturens vej” (!), så da de omsider møder Flo, hvis eneste kriterium er, at se barnet hver tredje måned, slår Isa til – selvom en kendt donor ikke var planen, og Katja efterhånden føler sig helt hægtet af, uden at kunne se hvilken rolle, hun kan spille i familien.

Two Mothers er altså en tung film. Den er håndholdt og med knitrende reallyd, og alt er beige og nederen. Det føles autentisk og dokumentarisk, og matcher filmens stemning og historie, som simpelthen er parforholdets langsomme, komplekse nedtur fra barnløs, men kærlig tosomhed til gravid, men ensom opløsning i forsøget på at finde kompromisser på de mange spørgsmål: hvordan udvælger man en donor? Hvilke forældreroller kan og vil man have? Hvad med parforholdet? Det er fint og følsomt spillet af Karina Plachetka (Isa) og Sabine Wolf (Katja), og man føler med begge kvinders kvaler. Og ønsker sig inderligt en fair lovgivning, og flere film om glade regnbuefamilier.

4af5_web