PROUD! FILMFESTIVAL | LGBTQ-film i Paradis | 30. sep - 7. okt '17

FILMANMELDELSE

26
maj

Den undertrykte seksualitets hovedkvarter

af Dea Daily

Imens den ene sag om sexmisbrug efter den anden kommer frem i lyset, diskuterer den katolske kirke internt og med eksperterne. Enten skyldes de mange overgreb præsternes tvungne cølibat, homoseksualitet eller noget tredje.

Siden foråret 2010 har en verdensomspændende skandale rullet i dagspressen. Der findes begrundet mistanke mod tusinder af kirkens mænd, som angiveligt har udnyttet deres magtposition på det groveste. Også i Danmark trænger den katolske kirke til at blive kalket hvid igen efter en række smudsige pædofilisager.

Pave Benedikt XVI har sagt rundstyk’, fordømt og i sit stille sind måske også forbandet overgrebene et utal af gange, men nye sager dukker fortsat op. Så sent som i marts 2011 blev 21 katolske præster suspenderet på grund af mistanke om mildt sagt ukristelig opførsel i den amerikanske stat Philadelphia.

Sideløbende med de mange belastende pædofilisager, kører en debat om, hvad forklaringen kan være. Er præsterne homoseksuelle, siden det er drenge, de forgriber sig på? Eller er overgrebene en sørgelig, men naturlig konsekvens af en umulig tilværelse i cølibat?

Kritikere i og uden for den katolske kirke siger, at cølibat fremmer en pervers seksualitet, der kan gå ud over børn. Altså at alle ville være bedst tjent med, at præsterne giftede sig og gik i seng med voksne mennesker. Paven har indtil videre afvist at ophæve den katolske kirkes cølibatregler for præsterne med ordene: ”Cølibatet er en troens og troskabens handling.” Andre mener, at forklaringen på de udbredte overgreb hedder homoseksualitet. John Jay College of Criminal Justice i New York har dog foretaget en større undersøgelse af pædofilisager i kirken mellem 1950 til 2002, som punkterede tesen.

»På dette tidspunkt kan vi ikke se en forbindelse mellem homoseksuel identitet og en forhøjet risiko for at begå seksuelle krænkelser,« har forskeren Margaret Smith forklaret. Årsagen til, at ofrene i langt de fleste tilfælde er drenge, ligger snarere i det simple faktum, at præsterne primært har adgang til dem fremfor pigerne.

Læs flere artikler om homoer og religion i PROUD! Magazine #3 her