PROUD! FILMFESTIVAL | LGBTQ-film i Paradis | 30. sep - 7. okt '17

FILMANMELDELSE

22
maj

De første LGBTer havde mohawk og gik i kjole

af Dea Daily

Mange år inden de gamle grækere begyndte at forherlige drengepilleri 500 år før Kristi fødsel, var der godt gang i den i Nordamerika. Her havde piger lov til at opføre sig som mænd og omvendt, uden at hverken mor, far, høvdingen eller nogen guder så skævt til det.

Niizh manidoowag er et gammelt begreb fra Chippewa-indianerne, som beskriver et menneske med ”både maskulin og feminin åndelighed”. På engelsk kaldes disse kønsfrigjorte for two-spirits. Betegnelsen findes og bruges fortsat om de indianerefterkommere, der ser kønsbegrebet meget mere frit og flydende, end vi hvide vesterlændinge traditionelt gør.

Den livsstil, de tve-åndede havde indtil for cirka 100 år siden, har i virkeligheden mange paralleller til de flippede slut-60ere her i Danmark. Indianerne valgte deres tøj uafhængigt af, om det oprindeligt var tiltænkt mænd eller kvinder, og det samme gjaldt arbejdsfunktioner og social adfærd. Back in the days deltog two-spirits, som var født mænd, for eksempel i krig på vilkår med stammens andre mænd. Men de påtog sig også gerne at holde hus og lave mad.

Indianernes gender bendere havde også frit valg, når det gjaldt sex og kærlighed. Det afgørende var, at de levede i pagt med Moder Jord og i respekt for forfædrene.

Læs resten af historien om two-spirited people her