PROUD! FILMFESTIVAL | LGBTQ-film i Paradis | 30. sep - 7. okt '17

FILMANMELDELSE

4
aug

Dansk komiker underholder i ny homobog

BOGANMELDELSE: Proforma af Sanne Søndergaard
Gyldendal, 252 sider

Siv og hendes bedste ven Lukas skal begynde i gymnasiet efter sommerferien. Siv kan li’ piger, og Lukas kan li’ drenge. Begge er de hundeangst for at skulle genopleve den pinagtige folkeskole-stigmata af at være ”anderledes” og beslutter sig for at gøre det eneste fornuftige; fake, at de er kærester. Ingen akavede spørgsmål eller sære blikke i omklædningsrummet – ganske enkelt den perfekte løsning. Men sådan går det selvfølgelig ikke.

Den regnbuefarvede ryg Sanne Søndergaards anden roman Proforma taler sit tydelige sprog. Der er masser af homo-hed at komme efter her. Heldigvis bruger komikeren de to hovedpersoners afvigende seksualitet til at fortælle en universel historie om teenageangsten for at stikke uden for normen, en higen efter at være ligesom alle andre.

Sprogligt virker Søndergaard til at have fingeren på pulsen, og det er i det hele en fornøjelse at læse humoristisk og positiv ungdomsbog med homotema. Pointerne er på ingen måde mind blowing, men forfatteren præsterer at levere dem med veltrænet, komisk timing og stor sympati for sine karakterer. Det er let at genkalde sig følelsen af ungdommelig utilpassethed under læsningen, og selvom jeg med mine 28 somre er mindst et årti forbi bogens hovedmålgruppe, var jeg underholdt og engageret igennem alle bogens 250 sider.

Bogens handling forløber ganske trygt og forudsigeligt, og derfor skuffer slutningen også. Jeg vil undlade at afsløre detaljer, men det virker som om, at Sanne Søndergaard på de sidste sider pludselig får helt nye, originale ambitioner og derfor vender bøtten på hovedet. Det er en skam, når langt det meste af bogen fungerer godt på sin egen, urevolutionerende måde.

Proforma er rar og relevant læsning til et par sommerdage i hængekøjen – også selv du selv for længst er ude på den anden side af teenageårene.

3 af 5
[product id=”8358″]