PROUD! FILMFESTIVAL | LGBTQ-film i Paradis | 30. sep - 7. okt '17

FILMANMELDELSE

1
jun

Dansevenlig homo-fobi

af Lasse Berg

Rastafarireligionen er ikke bare hellig hash og lange lokker. De umiddelbart fredelige rastaer har nemlig også et ekstremt bibelsk syn på homoseksuelle, der især kommer til udtryk gennem musikken.

”Jamaica, Jamaica, Jamaica – vi danser hele dagen på Jamaica,” klinger den glade børnesang et fjernt sted fra barndommen. Og der bliver danset på Jamaica, men nok ikke i den helt samme hyggelige, idylliske kontekst som utallige danske børn har sunget om. I 2006 gav TIME Magazine nemlig den caribiske østat Jamaica titlen som klodens mest homofobiske land efter en række overfald og mord på LGBT-personer.

En af forklaringerne på den kedelige statistik er religion, der spiller en afgørende rolle i det jamaicanske samfund. Her er Rastafari-religionen en af de mest kendte, på trods af at kun under én procent af den jamaicanske befolkning sværger til den rød-gul-grønne trosretning. Rastafari, som nogle rastaer mere betragter som en bevægelse eller livsanskuelse end en religion, opstod i kølvandet på slaveriet og blev skabt i forbindelse med kroningen af den etiopiske kejser, Haile Selassie I, i 1930. Ifølge rastafarianerne er han selveste Gud. Målet er at vende tilbage til Afrika som Guds sande, overlegne folk, når Jamaica engang er frigjort. Mange af rastafari-bevægelsens overbevisninger – inklusiv homo-foragt – kommer fra det gamle testamente.

Læs resten af artiklen om rastafari og religion her

2 Responses