PROUD! FILMFESTIVAL | LGBTQ-film i Paradis | 30. sep - 7. okt '17

FILMANMELDELSE

9
aug

Danmarkspremiere på ny queer-opera

af Dea Daily

Hvis filmmageren og billedkunstneren David Lynch havde begivet sig ud i operaens verden med dens kronisk forstærkede følelsesudbrud og løjerligt langtrukne facon, havde han muligvis skabt en opera i stil med Korus’ Kabaret.

“David Lynch har også den futuristisk ekspressive stil, de sære billeder af ensomme skæbner. Det makabre og det særprægede,” forklarer instruktøren af Aarhus Sommeropera, Bent Nørgaard.

11. august blænder den tilbagevendende kammeropera op for årets forestilling, som spiller i Helsingør Theater i Den Gamle By, Aarhus. Ofte har det gamle, lille teater lagt sal til klassiske forestillinger som Figaros Bryllup sidste år, men Korus’ Kabaret er spritnyt. Musikken er af Erik Bach, blandt andet tidligere rektor på Det Jyske Musikkonservatorium i en årrække. Teksten er af Adda Djørup, forfatter og sidste års vinder af EUs Litteraturpris. Det er dygtige folk, og Bent Nørgaard er meget spændt, da PROUD! mødes med ham under de sidste prøver.

“Som instruktør er det en gave at være fødselshjælper på et helt nyt værk. Det er med frygt og bæven, men også fryd, for jeg sætter en ære i at være loyal overfor ophavet,” siger han.

Familien Korus har skabt teater igennem 44 generationer. De har på forunderlig vis fået evnen til at gøre lig til dukker, som både kan tale og bevæge sig under deres kommando. Det kører de store emner i stilling: Hvad handler livet om? Bestemmer vi selv over vores eget liv, eller er der andre, der styrer os? Instruktøren beskriver Korus’ Kabaret som en forestilling med en absurd logik, men livsbekræftende og dogmebrydende, når det gælder opera i traditionel forstand. Dirigent og musikalsk leder, David Riddell, giver ham ret. Selvom opera er en særlig størrelse.

“Man er nødt til at suspendere virkeligheden, når man ser opera. Det tager normalt ikke 10 smertelige minutter at dø, men opera ER uvirkeligt, det må man acceptere,” forklarer han.

Når PROUD! vælger at fremhæve netop Korus’ Kabaret, er det dels på grund af den særlige visuelle stil, og dels på grund af de udflydende kønsroller i forestillingen. Folkene bag kalder den en “bizar kammeropera”, og den dystre elegance vil formentlig tiltale mange, som sætter pris på queer noir, en uhøjtidelig burlesquestil og mænd i dametøj.

Læs mere på www.aarhus-sommeropera.dk