PROUD! FILMFESTIVAL | LGBTQ-film i Paradis | 30. sep - 7. okt '17

FILMANMELDELSE

24
sep

Da Dietrich var dronning og transer en turistmagnet

TILBAGEBLIK. Det er i Berlin, det sker i 1920’erne. I det historiske smørhul mellem 1. Verdenskrigs rædsler og Hitlers magtovertagelse i 1933 blomstrer en homoseksuel subkultur, der viser sit ansigt i organisationer, klubber, barer, bøger og magasiner. Homoer og andet godtfolk har et ganske forrygende årti med charlestondans, cigaretrør og smørhår.

Midt i det sociale, politiske og i særdeleshed økonomiske kaos, der hersker i Tyskland oven på det katastrofale nederlag i 1. Verdenskrig, er 1920’ernes Berlin præget af et videnskabeligt og kulturelt opsving. Med andre ord: Det går skide godt.

Berlin er i denne periode base for prominente folk som Marlene Dietrich og Bauhaus-skolens grundlægger Walter Gropius, som på hver deres måde sætter tydelige aftryk på tysk kunst og kultur. Det er ligeledes i 1920’erne, at Berlins ry som et paradis for mennesker med enhver seksuel tilbøjelighed har sin rod.

Dengang som nu er en stor del af de homoseksuelles tilholdssteder centreret omkring Nollendorfplatz i bydelen Schöneberg.

Dans med en ægte transvestit
En af 20’ernes mest berømte homobarer var El Dorado i Martin Luther Strasse, hvor både homoseksuelle, transseksuelle, transvestitter og nysgerrige fag-hags slog deres folder. På mange måder et sigende billede på tidens festlige frisind i Berlin.

Hovedparten af de ansatte på El Dorado var akkordlønnede transvestitter i form af mænd i kvindelige klæder. Gæsterne på El Dorado kan kunne købe særlige El Dorado-mønter, som på den ene side havde et kvindeligt par og den anden side et mandligt. Gæsterne brugte så mønterne til at købe sig ind på balkortet hos de til formålet ansatte transvestitter og betalte én mønt per dans. Ved lukketid samledes de ansatte og blev herefter aflønnet alt efter hvor mange mønter, det var lykkedes dem at skrabe sammen i løbet af aftenen. Interesserede kan stadig se en dansemønt udstillet på Schwules Museum i Berlin.

Læs mere om de gyldne homotider i Berlin i resten af artiklen her