PROUD! FILMFESTIVAL | LGBTQ-film i Paradis | 30. sep - 7. okt '17

FILMANMELDELSE

19
feb

Brasiliansk passion og poesi

FILMANMELDELSE: Reaching for the Moon
Originaltitel: Flores Raras
Berlinalen 2013

New York 1951. Den amerikanske poet, Elizabeth Bishop trænger til kunstneriske udfordinger, og beslutter sig for at rejse til Brasillien et par uger for at søge inspiration. Hendes gamle veninde, Mary, som i flere år har levet sammen med den brasilianske arkitekt, Lota, tilbyder hende husly. Da Elizabeth pludselig indlægges grundet en allergisk reaktion, misser hun sin færge og må se sig nødsaget til at forlænge sit ophold hos de to kvinder. Lota har fra første færd været interesseret i den sky og tilbageholdende poet, og der går da heller ikke længe inden hun med sin markante charme og utrolige vedholdenhed får blødgjort Elizabeth. Marys forståelige jalousi gør dog ikke det store indtryk på Lota, der straks foreslår, at hun da gerne vil købe den baby til Mary, som hun så længe har drømt om… Ja, Lota er en vaskeægte player, en Don Juan af sin tid, der vil have alt, hvad hun kan få fingrene i. Og what’s the prrrroblem with thaaat? ruller det med tyk portugisisk accent ud mellem hendes læber.

Elizabeth ender med at blive 15 år i Brasilien. Hun flytter ind med Lota i hendes fantastisk smukke selvtegnede (tegnet af Oscar Niemeyer i virkeligheden) hus, der bugner af det allerbedste fra 50ernes og 60ernes eminente design. Her lever de et bohemeliv med middage, lækre vine og kærlighed. Lota får nu vasket sit hår af Elizabeth, hvor det før var Marys privilegium, og dette løsner på mirakuløs vis op for Elizabeths skriveblokering. Endelig skriver hun løs på sin skrivemaskine, alt imens hun nyder udsigten fra det arbejdsstudie, Lota har ladet bygge til hende mellem trækronerne.

Mary får sin baby og mildnes lidt, men jalousien og sorgen over tabet af Lota kommer hun sig aldrig rigtigt over.

Reaching for the Moon bygger på de rigtige hændelser i Elizabeth Bishops og Lota de Macedo Soares liv. Og det er det intime kendskab til deres fælles liv, der gør filmen interessant. Desværre er kærlighedsaffæren mellem de to ellers stærke karakterer ikke i sig selv synderligt spændende. Meget mere sindsoprivende havde det været at lave en film om Elizabeth Bishops liv alene, én af det forrige århundredes bedste kvindelige poeter, hvis værk desværre er kendt af alt for få.

”The crisis of our lives do not come, I think, accurately dated; they crop up unexpected and out of turn, and somehow or other arrange themselves to a calendar we cannot control” – Elizabeth Bishop

3af5_web
[product id=”12878″]