PROUD! FILMFESTIVAL | LGBTQ-film i Paradis | 30. sep - 7. okt '17

FILMANMELDELSE

30
apr

Bøssevædder-fårskning

Cirka otte procent af alle landbrugsvæddere foretrækker at korpulere med andre hanfår. Dermed ligner homostatistikken iblandt fårene vores egen ganske meget. Forskere hælder til, at forklaringen er uforfalsket tiltrækning snarere end flokmentalitet og hierarki, som dyrehomokritikere ellers har postuleret.

Siden 2004 har professor Charles E. Roselli ved Oregon Health & Science University i USA forsket i vædderes seksualitet. Det er der kommet mange spændende ting ud af – ikke mindst en ophedet debat.

Undersøgelsen vakte harme hos dyrerettighedsorganisationen PETA, som gennemførte en kampagne på vegne af de homoseksuelle får. For ja, det amerikanske fårestudie har kostet i alt 55 får livet, både heteroseksuelle og homoseksuelle.

Til gengæld har menneskeheden for første gang dokumenteret, at der er forskelle i hjernen hos homoseksuelle og heteroseksuelle skabninger. Roselli og co. indkredsede simpelthen et sted i fårets hjerne, som ser anderledes ud hos bøssevædderen sammenlignet med heteroseksuelle hanfår.

I “fårskningen” brugte amerikanerne kun væddere, som igennem længere tid udelukkende havde udvist seksuel interesse for andre hanner. Om der findes lige så mange lesbiske får er uvist, det undersøgte Roselli ikke. Undersøgelsen tog heller ikke højde for bi- eller transseksuelle får.

I kølvandet på al balladen fra både organisationer, politikere og talspersoner måtte forskeren Charles E. Roselli melde klart ud: Det højere mål med studiet VAR ikke at undgå læderfest på græsmarkerne rundt omkring. Eller for den sags skyld at udvikle en anti-homo-pille til os mennesker. Det ville slet ikke kunne lade sig gøre, da vores seksualitet er mere kompliceret end fårets.

 


OM FÅRET
Levested: Små og store landbrug verden over.

Livret: Får lever vegatarisk på en diæt bestående af græs. De er nøjsomme dyr og kan om nødvendigt æde tørt, dårligt græs, som køer ikke ville kunne leve af.

Fysik: Får er drøvtyggere ligesom køer og har derfor også fire maver. Fåret udmærker sig ved altid at være enormt varmt klædt på takket være en evigt voksende uldpels.

Sociale vaner:Får bruger en stor del af deres liv på at græsse, og derfor taler de ikke meget sammen. Dels kigger de ned i jorden, og dels har de mad i munden. Men hvis et menneske nærmer sig, holder en fåreflok gerne ædepause for at sludre.


Illustreret af StineStregen

Læs om flere homodyr i PROUD! Magazine her