PROUD! FILMFESTIVAL | LGBTQ-film i Paradis | 30. sep - 7. okt '17

FILMANMELDELSE

10
okt

Bøssefar på afveje i New York

BOGANMELDELSE: Johannes Lilleøre – Nowhere

Skuespilleren Johannes rejser til New York i fem måneder for at passe sine to sønner, som han har sammen med et lesbisk par. Han skal tage sig af drengene, Roman og Ernst, to dage om ugen, resten af tiden vil han bruge på at skrive en roman. Han drømmer om at nedskrive sine drømme til et værk, der emmer af kunst. Men drømmene udebliver eller han kan ikke huske dem, og romanen kredser i stedet om nattelivet, især på homostedet ”Nowhere”, lige indtil Johannes finder en død kvinde på sin fortrappe. Han har set hende et sted før, men kan ikke komme i tanke om hvor.

En krimihistorie er sat i gang, eller er den? En kærlighedshistorie er i gang, eller er den? Johannes skriver ligetil med let genkendelige billeder og i et tempo som de første hundrede sider kan være lidt sejt, men derefter skrider det bedre. Intentionen er vist at lege med læseren. At lige når spændingen kan forløses, så drejes romanen bort og over på et andet emne, som oftest på drengene/faderrollen. Faderrollen synes at holde den vidtsvævende Johannes ved jorden.

Det kan næppe være en tilfældighed, at hovedpersonen og forfatteren hedder det samme, og at mange begivenheder øjensynligt stemmer overens mellem de to. Dette behøver ikke være uinteressant, men jeg vælger ikke at trække de selvbiografiske referencer yderligere frem her. De fleste har en historie om New York, hvis de har været der. Johannes Lilleøre har gjort en dyd ud af IKKE at have en historie, men nærmere en hovedperson der går mere og mere i opløsning i sin egne drømme, tvivl og løgne – altså going nowhere.

Denne deroute er selvfølgelig en historie i sig selv og temmelig konsekvent udført. Men det er også en uforløsende læseoplevelse med alle de hentydninger, som ikke vækker min eftertanke, men mere en undren over, at der rent faktisk kunne være sket en hel masse, at der kunne være skrabet et lag mere af (bøsse)facaden, og så skete der ikke en skid. Og det er jo pointen. Det er modigt af Lilleøre, men han fænger kun i perioder, og bagefter er spørgsmålene til plottet og værket desværre ret hurtigt glemt.

3 af 5[product id=”7823″]