PROUD! FILMFESTIVAL | LGBTQ-film i Paradis | 30. sep - 7. okt '17

FILMANMELDELSE

1
nov

Antonys queerkunstfilm pirrer nysgerrigheden

FILMANMELDELSE: Turning
Doc Lounge Aarhus

Charles Atlas og Antony Hegarty har sammen skabt kunstprojektet Turning, hvor 13 skønheder – transseksuelle, lesbiske, queers og heteroseksuelle kvinder i en skøn forening – udstilles på en snurrende platform. Imens filmer Atlas dem og laver videoart, der kører på en storskærm under Antony and the Johnsons’ liveoptrædener rundt om i Europa.

Jeg indrømmer det blankt (og lidt skamfuldt). Jeg kendte hverken til det amerikanske band Antony and the Johnsons eller de 13 skønheder, som frontfiguren og transhelten/-heltinden Antony altid omgiver sig med på scenen, før jeg så dette kunststykke af en film. Så jeg havde slet ikke set det komme…

Filmen kan overfladisk beskrives som et transgender jigsaw puzzle, men det ville være mangelfuldt, for den er så meget mere end det. Der leges nærmest brutalt med tilskuerens nysgerrighed, imens ”kønsforvirringen” udpensles igen og igen og igen, idet billeder af kvinderne fades ind og ud og krydres med brudstykker af ofte barske historier. Musikken, Antonys markante karisma og lyrik som ”One day I’ll grow up, I’ll be a beautiful woman” og ”Are you a boy or a girl” underbygger og forstærker indtrykkene; det androgyne, den manglende kønsbestemmelse, skrøbeligheden.

Koblingen mellem det visuelle og det auditive skaber et utroligt stærkt og rørende udtryk, der intet mindre end hypnotiserer, men samtidig føler jeg mig nærmest ilde berørt i rollen som beskuer. Det er grænseoverskridende at trænge så groft ind på et andet, fremmed menneskes inderste.

Alligevel er alt usagt. Der går de ekstra par sekunder, inden nogen rejser sig fra sædet. De ekstra sekunder, som hver gang signalerer, at alle sidder tilbage med bunkevis af ubesvarede spørgsmål. Og det er rasende frustrerende. Hvem er de? Hvad er deres historie? ”Are you a boy or a girl”? Man vil have flere svar, flere intimdetaljer, flere definitioner og kategoriseringer, man er hooked … Men måske det netop er meningen, at vi ikke skal have det? At køn ikke kan sættes ind i fint tilrettelagte og afgrænsede kasser?

Turning er et slag for kønsmangfoldighed og et slag for, at alle har ret til at kunne føle, de hører til. Og det er pisselækkert!