PROUD! FILMFESTIVAL | LGBTQ-film i Paradis | 30. sep - 7. okt '17

FILMANMELDELSE

2
aug

Amerikansk astronaut er sprunget ud i sin egen nekrolog

Navnet Sally Ride er for mange amerikanske kvinder symbolet på frihed, ligestilling og søsterlig styrke. I 1983 blev hun USAs første kvindelige astronaut i rummet og et levende billede af en rigtig lady hero.

Den 23. juli måtte Sally Ride i en alder af 61 år resignere overfor kræft i bugspytkirtlen. Hendes nekrolog sammenfatter et alt for kort, men betydningsfuldt liv. Ride forskede i astrofysik, har siddet i præsidentens rådgivningskommite for videnskab og teknologi og er tildelt en stribe store priser for sit videnskabelige arbejde. Hun har også gjort meget for at indvie børn og unge i rummets mange mysterier.

Nederst i nekrologen står sætningen: “Efterlader sig Tam O’Shaughnessy, hendes partner igennem 27 år”.

Tam O’Shaughnessy er professor i skolepsykologi, og det har altid været kendt, at hun var forretningspartner til den tidligere astronaut. De to har sammen skrevet seks børnebøger om videnskab.

Sally Ride and her partner

Sally Ride og hendes partner

Ikke mindst i kraft af det posthume skabsudspring har Sally Rides død påkaldt sig stor opmærksomhed, og hendes søster Bear Ride er blandt andet kommet med følgende udtalelser:

“Sally havde et meget fundamentalt behov for privatliv. (…) De fleste mennesker vidste ikke, at Sally havde et vidunderligt, kærligt forhold til Tam O’Shaughnessy i 27 år. Men Sally skjulte aldrig deres forhold. De var livspartnere, forretningspartnere i Sally Ride Science, de skrev bøger sammen, og Sallys meget nære venner kendte selvfølgelig til deres gensidige kærlighed.”

“Jeg håber, at det gør livet lettere for unge homoseksuelle, at de ved, at en af deres helte var ligesom dem.”

“Hvis du læser interviews fra år tilbage, vil du se, at der altid var en kæmpe frustration over, at hun aldrig rigtigt kommenterede på, hvordan det føltes at være den første amerikanske kvinde i rummet. Hun tænkte bare ikke sådan på det. Hun var der for at gøre sit arbejde. Hendes personlige følelser var netop det: personlige. Ikke rigtige eller forkerte, bare Sally.”

Bear Ride er – stik modsat sin søster – out and proud og yderst aktivistisk. Den ældre kvinde er præst og lever sammen med en anden præst. De to har flere gange været arresteret af politiet under regulære homoprotester. Men det er en helt anden historie.

Sally Ride var den tredje kvinde i rummet (to sovjeter kom først), men så vidt vides den eneste LGBTQ-astronaut i verdenshistorien. Den sidste formulering i nekrologen var på forhånd aftalt mellem Sally og Tam.