PROUD! FILMFESTIVAL | LGBTQ-film i Paradis | 30. sep - 7. okt '17

FILMANMELDELSE

17
feb

Aktivismetynd Teddy-vinder

FILMANMELDELSE: Der Kreis
Berlinalen 2014

I 1943 udkom den første udgave af det homoseksuelle tidsskrift Der Kreis i Zürich. Forløberen var grundlagt af en samling kvinder og målrettet begge køn, men da redaktøren besluttede at stoppe, overtog en lille gruppe af bøsser, ledet af skuespilleren Rolf Meier, udgivelsen og målgruppen blev fra nu af udelukkende mænd. Magasinet blomstrede især i efterkrigstiden og da aktivisterne begyndte at arrangere hemmelige fester for medlemmerne, med op til 800 gæster, kom bøsser valfartende fra resten af Europa. Lufthansas fredags-afgang fra Frankfurt fik tilnavnet “Queen Hansa Express”, fordi flyet var fyldt med jublende og feststemte bøsser på vej til Zürich på weekend-ophold!

Da instruktør Stefan Haupt hørte om magasinet og dets undergrundsbevægelse, var han med det samme sikker på, at dette var en historie, der absolut måtte fortælles. Han og holdet bag gik på jagt i gamle arkiver, og det var her de fandt frem til et ældre par, den tidligere lærer, Ernst Ostertag og den stadigt aktive drag-kabaretsanger Röbi Rapp, som begge i flere år havde været en vigtig del af inderkredsen af Der Kreis. De havde en stor samling af fotos og avisudklip liggende og da de fleste andre involverede parter var døde, var det oplagt at gøre dem og derved deres kærlighedshistorie til omdrejningspunktet i filmen.

Haupt har valgt at kombinere fiktion og dokumentar. Historien om magasinet og Ernst og Röbi fortælles skiftevis via interviews med de to fra sofaen i deres hjem, med glimt af gamle s/h fotografier samt utallige avisudklip og via en filmisk del med skuespillere i rollen som dem og de andre aktivister. Men denne måde at kombinere fiktion og dokumentar på, bliver desværre problematisk, da man ikke kommer i dybden med noget af det. Den fiktive del forbliver bare en overfladisk beskrivelse. Det minder mest af alt om en BBC-produceret tv-dokumentar, med rekonstruktion, interviews, facts og hvad dertil hører. Og selvom det kan virke meget afslappende en tirsdag aften foran fjernsynet, så bliver det altså lidt fladt på et stort biograflærred. Lidt ligegyldigt. Det er lige ud sagt smadderærgerligt, for historien om udgivelsen af det tre-sprogede bøssemagasin, de hemmelige fester, den ulovlige transport af magasinet til de begejstrede læsere i Tyskland, hvor homoseksualitet stadig efter nazi-tiden var meget ilde set, er særdeles spændende og samtidig vigtigt for vores fælles queer-historiske arkiv. Omend kærlighedshistorien om Ernst og Röbi er meget charmerende, tager den desværre fokus væk fra det egentlige projekt, magasinet Der Kreis og aktivismen omkring dette.

3af5_web