PROUD! FILMFESTIVAL | LGBTQ-film i Paradis | 30. sep - 7. okt '17

FILMANMELDELSE

8
feb

AIDS-rodeo uden bøsser

FILMANMELDELSE: Dallas Buyers Club

To kraftpræstationer i et fremragende ”based on a true story”-drama om AIDS-epidemien i 80’ernes USA. Om det umage venskab mellem en homofobisk cowboy og en transkvinde. Om at turde leve. Om kampen for at overleve ”bøssepesten”. Men hvor bliver bøsserne af?

Woodroof (Matthew McConaughey), en ærkeamerikanske heteroseksuelle rodeo-cowboy fra Texas, der drikker, tager stoffer og horer tiden væk, får ved et tilfælde opdaget og konstateret AIDS i udbrud. Lægerne fortæller, at han kun har 30 dage tilbage at leve i.

Woodroof fornægter først denne “homosygdom”, men det går hurtigt op for ham, at den ikke sådan er til at løbe fra. Vi ser herefter hans langsomme forfald. Hans venner bliver bange for ham og væmmes over ham, han mister jobbet og kan til sidst ikke stå oprejst. Men så opdager han noget nyt medicin på den anden side af grænsen i Mexico. En medicin, der frem for at slå virussen ihjel, forstærker immunforsvaret. Et alternativ til den meget dyrere og farligere medicin, som var en guldgrube for medicinalindustrien. Selvfølgelig ser den griske Woodroof sit snit til at tjene kassen på at sælge medicin til de døende homoer, som han i særdeleshed afskyr. Derfor starter han Dallas Buyers Club sammen med transseksuelle Rayon, der kan skabe alle kontakterne. Men langsomt, mens de 30 dage bliver til ét år, bliver partnerskabet med Rayon til et venskab, frygten for at dø bliver til kampen for retten til at leve og Dallas Buyers Club bliver til en kamp mod FDA, Federal Bureau of Drugs & Alcohol.

Det er et enkelt og velopbygget manuskript uden for mange lange forklaringer, men en flydende og let kameraføring og simple replikker om et tungt og smertefuldt emne. Det kammer aldrig over i melodrama og klichéer. Hele filmen lever på stykkets to troværdige hovedpersoner og deres kemi.

Matthew “The Six Pack” McConaughey har spillet mange ligegyldige romantiske komedier, med plots der nærmer sig ”smid blusen og vi har et hit”. Hans gradvise skift til seriøse og krævende roller har været fænomenalt at overvære fra sidelinien. Fra Magic Mike, The Lincoln Laywer, Mud og nu til denne seneste præstation i Dallas Buyers Club. Han smider godt nok også trøjen  denne gang, men lækker er han langt fra. Den voldsomme forvandling McConaughey har lagt for dagen ved at smide ca. 20 kg til rollen går ikke ubemærket hen. Om det i sig selv er imponerende kan vel diskuteres, men når den før så veltrimmede og velpolerede six pack er væk må McConaughey i stedet forsøge sig som karakterskuespiller – og her viser han heldigvis et smukt og rørende talent

Jared Leto i rollen som Rayon er ligeledes blevet prist for sin store forvandlingskunst som udmagret cokeafhængig transseksuel. Også hans spil er imponerende, troværdig og nærværende.

Med LGBT-brillen på mangler denne film dog noget så eftertrykkeligt homoer. I en film om AIDS, der i så vid udstrækning var en “bøssesygdom”, er min anke, at der er påfaldende få homoer med. De der forekommer forbliver bipersoner næsten uden replikker. Det virker en smule malplaceret eftersom det er hele dette miljø Woodroof både udnytter og bliver en del af. AIDS-cowboyen fremstilles dog (heldigvis!) aldrig som LGBT-aktivist eller helt. Han tjente penge på homoseksuelle i en ubegribeligt sårbar situation og forbliver en antihelt. Men det er rejsen fra at være en hadefuld homofobisk og selvisk cowboy til medmenneskelig frontkæmper for alternativ AIDS-behandling, der er en betagende fortælling. Filmens formål er ikke at hylde Woodroof, men at vise hans kamp og rejse. En rejse, der er værd at tage med på.

4af5_web