PROUD! FILMFESTIVAL | LGBTQ-film i Paradis | 30. sep - 7. okt '17

FILMANMELDELSE

4
jan

AIDS-epidemien skrevet ind under huden

BOGANMELDELSE: Jonas Gardell – Tør aldrig tårer uden handsker, 1: Kærligheden

Tør aldrig tårer bort uden handsker – 1: Kærligheden er første del i Jonas Gardells trilogi om AIDS-epidemiens udbrud i Stockholm i 80’erne. Serien tre dele er allerede udkommet i Sverige, mens danske læsere må væbne sig med tålmodighed for at få fingrene i de to sidste (Sygdommen og Døden), der udkommer i henholdsvis foråret og efteråret 2014.

Fortællingen spindes omkring de to unge Stockholm-bøsser in spe, Rasmus og Benjamin. Benjamin er pligtopfyldende Jehovas Vidne. Med sine blide, blå øjne og stålfaste tro er han forældrenes og kirkens stolthed. Men da han en dag får pioneret sig indenfor hos den excentriske bøsse Paul og her bliver forkyndt, at han er homoseksuel, vælter stakken af Vagttårnet. Rasmus derimod er udmærket klar over sin seksuelle orientering, som han med stor fornøjelse skrider fra barndommens provinshul til storbyen for at dyrke. Juleaften mødes de i festligt lag hos moder Paul og ender med at gå derfra hånd i hånd.

Bogen er cirka lige dele fiktion, personlig monolog og dokumentar. Historiske fakta væves ind mellem den enkle historie om søgen efter identitet og kærlighed. Til trods for at der til tider går lige rigeligt historiebog i disse faktuelle sektioner, er de afgørende i forhold til at få læseren til virkelig at fatte, hvordan miljøet og samfundet blev taget bagfra af den uforståelige ”bøssepest”. Tidsportrættet er indlevende, genkendeligt og til tider decideret morsomt midt i den ulmende sorg. Gardell eksponerer samtidig tydeligt den uvidenhed og angst, der tog magten fra folks medmenneskelighed under udbruddet. For eksempel i scenen, som trilogiens titel henviser til, hvor den uerfarne sygeplejerske i et anfald af medlidenhed tørrer AIDS-patientens tårer bort uden sine påkrævede gummihandsker på, og som følge deraf får en skideballe af sin ældre kollega.

Flashbacks, forudanelser, fortælling og fakta glider veldisponeret sammen til en effektfuld skildring, der kun bliver mere rørende fordi det står lysende klart, at forfatteren alt for godt ved, hvad han snakker om;

”Det, som fortælles i denne historie, er sket.”
… ”At fortælle er en slagt pligt.
En måde at ære, sørge og mindes på.
Føre erindringens kamp mod glemslen.”

Gardells trilogi blotlægger et vigtigt kapitel i svensk og skandinavisk historie og gør det med en oprigtighed, man umuligt kan undgå at få ondt i hjertet af. Sproget er enkelt, næsten simpelt og nogle gange lidt repetitivt. Første del er ikke i sig selv særligt stor på handlingsfremdrift. Men alt er forladt når man ser på den fornøjelse, hvormed jeg på to dage slugte bogen.

Selv er jeg ikke gammel nok til at huske denne barske periode i LGBT-historien, men det er givende at få en fornemmelse af, hvad mine ældre ”kolleger” taler når de fortæller om dengang. Tør aldrig tårer bort uden handsker bør være obligatorisk læsning for alle – gay and straight. Der er tale om en moderne LGBT-klassiker. Jeg glæder mig til anden og tredje del, der varsler et heftigt forbrug af Kleenex.

4af5_web

STV har lavet en miniserie over trilogien. Den kan købes på dvd her

[product id=”12467″]