PROUD! FILMFESTIVAL | LGBTQ-film i Paradis | 30. sep - 7. okt '17

FILMANMELDELSE

29
feb

Afdød genderbender gravet op efter 5000 år

Fra PROUD! Magazine #6 om homoseksualitet og alder. Læs hele magasinet gratis her

5000 år efter han var blevet lagt i jorden, skabte skelettet af en tjekkisk stenaldermand massiv medierøre i 2011.

Da arkæologen Kamila Remisova Vesinova præsenterede et unikt fund i udkanten af Prag, gav det fornyet energi til et højaktuelt debatemne: Den nødvendige sondring mellem kønsidentitet og seksualitet.

Arkæologen fortalte nemlig om fundet af et skelet fra den såkaldte stridsøksekultur. Tilsyneladende resterne af en mand – men begravet efter kvindelige forskrifter. »Vi tror, at der her er tale om et af de ældste tilfælde af, hvad der kan beskrives som en transseksuel eller tredjekønnet grav,« sagde Vesinova.

En lang række medier tøvede ikke med at gengive ærkæologens ord i overskifter om »5000-årig bøsse-hulemand«, der var blevet outet i døden af en flok tjekkiske arkæologer. Midt i euforien overså journalisterne dog et par detaljer: Det var ikke en hulemand (de levede for 20-30.000 år siden), og han var ikke bøsse.

Nærmere bestemt fandt arkæologerne et skelet, som var begravet med hovedet mod vest*. Den gamle gut m/k havde heller ikke en stridsøkse med hinsidan, som det var skik for mænd på den tid og det sted.

Faktisk var fraværet af kønsspecifikke offergaver påfaldende, da man heller ikke fandt spor af de tænder, smykker og lerkrukker, som kvinderne i reglen blev begravet med.

John Hawks, der er professor i antropologi, har siden givet alle ret i, at der var tale om et interessant fund. Men han mener også, at mediernes vurderinger af stenaldermandens seksualitet er helt ubegrundet gossip. Professoren understreger en pointe, som tilsyneladende gik hen over hovedet på mange: »I antropologi kan man ikke sætte lighedstegn mellem et tredje køn og homoseksualitet.«

Mange tudsegamle kulturer og naturfolk rummer netop en tredje kønskategori, for eksempel hvor mænd kan udfylde tranditionelt feminine roller.

Hvad end skeletmanden kunne lide stenalderpiger-, fyre eller gerne tog en af hver, da han spillede fandango i Prag back in the days, er hans begravelse et utvetydigt tegn på accept fra datidens samfund. (Indsæt valgfri uimponeret bemærkning om menneskehedens frisind anno 2011.)

* Sædvane ved begravelse af kvinder dengang.

Fra PROUD! Magazine #6 om homoseksualitet og alder. Læs hele magasinet gratis her