PROUD! FILMFESTIVAL | LGBTQ-film i Paradis | 30. sep - 7. okt '17

FILMANMELDELSE

7
jan

9 ud af 10 LGBT-teens bliver mobbet i USA

af Anne O’Manne

Fra artiklen “9 ud af 10 LGBT-teens bliver mobbet i USA”. Læs hele artiklen her

En selvmordsbølge har ramt amerikanske homoseksuelle teenagere i sådan et omfang, at nogle taler om en epidemi.

13-årige Seth Walsh var vild med Pokémon, pommes frites og discomusik. Hans yndlingsfarve var gul, og han var homoseksuel.

Seth Walsh var bange for at gå alene hjem fra skole, da han i flere år havde været udsat for mobning. En gruppe børn havde beskyldt ham for at være bøsse siden de små klasser, og da han sprang ud, eskalerede mobningen. Han kunne ikke være i fred i skolen. Han kunne ikke være i fred i parken. Han kunne ikke være i fred på internettet. Og når han tog sin telefon, vidste han aldrig, hvilke modbydeligheder han ville blive udsat for.

Den 19. september 2010 sagde han til sin mor, at han ville gå ud i baghaven og lege med hunden. Da hun senere gik ud for at hente sin søn, hang han fra et træ. Han havde forsøgt at hænge sig selv. Den bevidstløse dreng blev lagt i respirator, hvor han lå i ni dage, inden familien besluttede at slukke.

Seth Walsh er kun én ud af et uhyggeligt antal unge amerikanske homoseksuelle, der har set selvmord som den eneste udvej.

Højere selvmordsprocent
I løbet af en periode på tre uger begik fire amerikanske teenagere selvmord fordi, de var blevet mobbet med, at de var eller lignede homoseksuelle. Statistikker viser, at der i forvejen er en højere selvmordsprocent blandt unge homoseksuelle, men der findes ingen præcise tal, da den seksuelle orientering ikke oplyses på dødsattesten.

Én af de sager, der nåede ud over USA’s grænser, var historien om den lovende violinist, 18-årige Tyler Clementi, der var førsteårsstuderende på Rutgers University i New Jersey. Et par af hans medstuderende havde placeret et kamera i hans værelse. På den måde kunne de følge med, da han havde besøg af en mand, som han var sammen med. Men de nøjedes ikke med at holde de private levende billeder for sig selv: De livestreamede dem online, og åbnede dermed Tyler Clementis privatliv for alle.

Tidligt på aftenen den 22. september 2010 skrev han på Facebook: »Jumping off the gw bridge sorry.«

Senere fandt politiet et lig i Hudson River nord for George Washington Bridge. I lommen på den døde mand, fandt de en tegnebog, der indeholdt Tyler Clementis studiekort og kørekort.

Svært at straffe
I USA kørte efterfølgende en retssag mod de to personer, der havde filmet og livestreamet den unge mands liv. Det kunne man, fordi det er ulovligt at filme og dele andre menneskers privatliv på den måde.

Men i andre tilfælde, hvor homoseksuelle teenagere begår selvmord på grund af mobning, er det ikke muligt at retsforfølge. Mobning er ikke ulovligt, er forklaringen fra blandt andet politiet.

En undersøgelse fra 2009 viser, at ni ud af ti amerikanske homo-, bi- og transseksuelle teenagere  har været udsat for mobning – verbal eller fysisk. Man har fundet frem til, at problemet er størst i meget konservative stater. Her er skolerne dårligere til at bakke op om deres LGBT-elever. Ud over mobning kan det resultere i isolation af teenageren, og ifølge eksperter bliver tilværelsen med tiden ubærlig for dem.

Hjælp via Youtube
Det skete for 13-årige Jonah Mowry i august 2011, og han lagde sit råb om hjælp på YouTube.
Læs mere om ham og It Gets Better Projektet i resten af artiklen her