PROUD! FILMFESTIVAL | LGBTQ-film i Paradis | 30. sep - 7. okt '17

FILMANMELDELSE

13
sep

5 trans-kendisser du bør kende

Året tyvetretten har so far været ret langt frem i skoene, hvad angår synligheden af transpersoner i diverse medier verden over. I april præsenterende DC Comics den første transkvinde i en mainstream tegneserie da karakteren Alysia Yeoh sprang ud i Batgirl #19. Yderligere har hele sommeren buzzet med begejstring over Netflix-serien Orange is the New Black, hvor lesbisk kærlighed bag tremmer flankeres af den første på vores kendisliste.

Laverne Cox
Orange is the New Black har i løbet af de varme måneder høstet stor ros for sit utroligt diverse og autentiske persongalleri. Blandt de mange kvindelige indsatte i Lichtfield-fængslet er transkvinden Sophia Burset spiller af Laverne Cox. Cox startede karrieren som finalist i realityshowet I Want to Work for Diddy og har efterfølgende haft sit eget realityshow, TRANSform Me, samt flere gæsteroller på blandt andet Law and Order.

Her kan du se Cox tale om at spille den mandlige halvdel af rollen som Sophia Burset

Lana Wachowski
Lana er den ene halvdel af instruktør-søskendeduoen bag kæmpesuccesen The Matrix. Hun er født Larry og storebroren Andy udgør den anden halvdelen af makkerparret, der blandt andet har den lesbiske klassiker Bound, Cloud Atlas og V for Vendetta på cvet. Lana skiftede køn i begyndelsen af årtusindeskiftet og har kun sjældent talt om sin transition offentligt. Herunder kan du dog se hende løfte lidt af sløret i forbindelse med modtagelsen af Human Rights Campaigns Visibility Award i 2012.

Chaz Bono
Han er født Chastity Bono, og far og mor hedder henholdsvis Sonny og Cher. Chaz begyndte sin transition i 2008 og i 2011 udkom den fremragende dokumentar Becoming Chaz om processen. Mor Cher havde mildest talt haft svært ved at sluge kønskamelen, men sidste år overrakte hun, ikke uden stolthed, sin søn Stephen F. Kolzak-prisen ved GLAAD Awards.

Jenna Talackova
Helvede brød løs da 23-årige Talackova fik sparket fra Miss Universe Canada-konkurrencen i 2012. Donald Trump og hans skønhedskonkurrence endte med at måtte krybe til korsettet og tillade Jennas deltagelse. Hun vandt desværre ikke konkurrencen, men satte gang i debatten om, hvorvidt “natural born woman” burde være et kriterie for deltagelse eller ej.

http://www.youtube.com/watch?v=Wp5h_0puRCg

Fallon Fox
Fox er verdens første transkønnede Mixed Martial Artist (MMA). I 2006 tog hun til Thailand og fik foretaget kønsskifteoperation, brystoperation og hårtransplantation. I foråret 2013 sprang hun ud offentligt efter sine to første professionelle kampe. I MMA, som i mange andre sportsgrene, er kontroverserne omkring, hvornår og hvordan transkønnede må konkurrere i professionelle sammenhænge enorme. I særdeleshed er hendes mandlige kollega Matt Mitrione ude med riven og har kaldt hende en “løgnagtig, syg, sociopatisk, ulækker freak”. Thumbs up til Fox for modet til at springe ud i et miljø fyldt med stereotyper og fordomme.